Премиерът Пламен Орешарски е бил най-критичният към работата на правителството и бъдещите стъпки на кабинета.
Министър-председателят, министри и ръководството и депутатите на БСП се качиха в планинския курорт Боровец, за да намерят добрата координация между парламент и Министерски съвет.

От рано сутринта в неделя левицата и министрите се захванаха да обсъждат държавността, икономическото развитие, социална политика и регионално развитие на страната ни в следващите дни.

"Такъв тип координиране на позицията на кабинета е условие за по-добра работа на самата изпълнителна власт", даде оценката си за семинара премиерът Орешарски, който в края му призна пред журналисти, че е удовлетворен от срещата и свършената работа.

"Имахме нужда от този семинар, защото в ежедневието на БСП и на правителството винаги има въпроси", призна лидерът на БСП Сергей Станишев и обяви, че вече през няколко месеца ще се провеждат подобни семинари за координацията между изпълнителна и законодателна власт. Всеки месец пък министри ще се срещат с председатели на парламентарни комисии, за да говорят за по-добрата ефективност.

По нито една от обсъдените теми не е имало негативна оценка от страна на БСП към работата на кабинета "Орешарски". "За един кратък период от девет месеца в една изкривена политическа среда кабинетът свърши гигантска работа в социалната сфера и икономиката", отново похвали правителството Сергей Станишев. Той обяви, че левицата и кабинетът имат амбицията да разгърнат програмата на кабинета в дълбочина и да придадат нова динамика на добрите тенденции.

Толкова е разбита държавата от Борисов, Цветанов, борисовщината в управлението, че има нужда от възстановяване", отново напомни за своите политически опоненти Станишев. Той съзира страх например в инвеститорите у нас, заради политическата несигурност. "Не можем да допуснем да се върнем в безвремието", се закани лидерът на столетницата и с това загатна за предстоящия евровот на 25 май.

Реиндустриализация и написана ясна програма за нея до 20 април, е едно от решенията, взето на семинара в Боровец.

Депутатът Янаки Стоилов призна, че ще се заложи на стимулиране на повече инвестиции в частния сектор, както и съдействието на държавата. Да се обръща внимание на всички градове у нас и развитието им, обеща Сергей Станишев.
"В предишните четири години диспропорцията в регионалното развитие се превърна в истинска пропаст. Целият европейски и национален ресурс се впускаше в няколко града и то с много ярък политически мотив - София, Пловдив, Бургас бяха фаворитите на предишното управление", изтъкна социалистът и напомни, че не трябва да се забравя, че в останалата част на страната също живеят български граждани.

Като лява партия БСП се е захванала сериозно и със социална политика. Сергей Станишев се похвали, че още в първите месеци управление на кабинета е постигнало социално размразяване с повече помощи за деца и енергийни надбавки.

"Бяха изплатени за първи път от години коледни надбавки за пенсионерите. Предстои да бъдат изплатени и великденски надбавки, защото това е правилно и справедливло", обяви още Станишев.