Народното събрание ще гласува днес състава и структурата на правителство, предложени от кандидата за премиер Пламен Орешарски.

Минути преди да представи състава му вчера на президента Росен Плевнелиев, стана известно, че арх. Иван Данов сменя арх. Калин Тихолов като министър на инвестиционното проектиране. Причината беше замесването на името на Тихолов в „Дюнигейт" .

Тънки сметки за съдбата на кабинета "Орешарски" правеха депутатите до късно снощи. Последната разстановка на силите показва, че проектоправителството ще бъде одобрено със 120 гласа на ДПС и БСП, а 23-мата от "Атака" ще гласуват "против", прогнозира в. „Сега".

Парламентарната група на ГЕРБ реши, че ще присъства тази сутрин в пленарна зала, но няма да се регистрира и няма да гласува.

Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието на парламентарната група.

Бившият премиер мотивира плана си с това, че така ще стане ясна задкулисната тройна коалиция БСП-ДПС-Атака. Според Борисов действията на „неговите" депутати означава, че ако и народните представители от „Атака" не се регистрират, както направиха някои от тях при първото заседание на 42-рото Народно събрание, няма да бъде събран необходимият кворум от 121 депутати, за да бъде открито заседанието. Причината - БСП и ДПС имат общо 120 народни представители.

За да се стигне до гласуване на кабинета, в залата трябва да има кворум от поне 121 депутати. "Атака" ще осигури този кворум, като депутатите се регистрират. При гласуването на структурата и състава на кабинета депутатите на Волен Сидеров спокойно могат да гласуват "против" и по този начин да са в win-win ситуация - и да избегнат предсрочни избори, и да останат в опозиция.