Висшите органи на всички партии в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" са приели проектокабинета, детайлизиран с кандидата на ГЕРБ Мария Габриел. Това потвърди в кулоарите на парламента кандидат-премиерът на "Промяната" акад. Николай Денков. В същото време недоверието между ПП/ДБ и ГЕРБ остава, но в лично качество Денков заяви, че се доверява на Габриел.

"Изчакваме Мария Габриел, ще имаме още един финален разговор. Това, което вчера вечерта стана, е, че през всички национални съвети на нашата коалиция беше приет този състав. Тоест това, което излезе в края на деня, това сме предложили", потвърди фактически изтеклия вчера в медиите проектосъстав на Министерския съвет Денков.

Предишният състав, предложен от ПП дори още преди да бъде връчен и първият мандат, което стана по настояване на Бойко Борисов, бил предложен в съвсем друга ситуация, докато сега ще се търси широка парламентарна подкрепа, подчерта той. Освен това - в чисто експертен план името на Асен Василев било най-подходящото за поста министър на финансите.

Радев: Целувката между Борисов и Петков би родила само отвращение

Радев: Целувката между Борисов и Петков би родила само отвращение

Това коментира държавният глава преди срещата на върха на ЕПО в Молдова

"В състава има изключителни експерти, няколко политически лица трябваше да ги изтеглим, за да стане по-неутрален малко кабинетът. Съставът трябва да бъде и обществено приемлив - за да търсим парламентарно мнозинство, трябва да имаме обществена подкрепа, всеки от тези хора си тежи на мястото", посочи народният представител.

Според Денков трябвало да се разбере още, че сред основните причини да има сглобка между "добрите сили" и ГЕРБ е приемането на бюджета, завършването на процеса на правосъдна реформа, законите по ПВУ и редица други реформи.

Оказва се обаче, че в крайна сметка доверието няма да бъде най-силната страна на готвещата се коалиция. "Истината е, че си нямаме доверие. Това, което виждам в разговорите с Мария Габриел, е, че към нея може да имаме доверие, разговорите вървят конструктивно", каза кандидатът за министър-председател.

След 3 часа топене на ледове разговорите между ПП и ГЕРБ вървят конструктивно

След 3 часа топене на ледове разговорите между ПП и ГЕРБ вървят конструктивно

Обсъждат се конкретни имена за проектокабинета