Българската държава продължава да изпълнява поетите ангажименти по проекта Южен поток докато няма окончателно разписване на всички направени до момента стъпки.

С решение на правителството бе приета Методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот. Той е морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица.

Министрите одобриха и оценка на правото на строеж върху морското дъно и размера на преките разходи и пропуснатите ползи за България, произтичащи от ограниченията върху имота - публична държавна собственост, представляващ морско дъно, необходими за реализацията на обект „Морски газопровод Южен поток - български сектор".

Към днешна дата България не е официално уведомена за прекратяването нa проекта за изграждане на газопровода „Южен поток". Липсата на изрично написан текст задължава българската държава да изпълнява поетите ангажименти съгласно българското законодателство.

На министъра на регионалното развитие и благоустройството са законово вменени редица задължения - да разглежда и одобрява подробни устройствени планове, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж.

Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България.

Със Заповед от 1 юли м.г. на министъра на регионалното развитие е одобрен Подробен устройствен план - парцеларен план за обект „Морски газопровод „Южен поток - Български сектор" за част от общата дължина на линейната инфраструктура на сушата.

Той представлява морски плаж „Паша дере 1", част от крайбрежната плажна ивица и за морската част на линейната инфраструктура, включваща трасето на газопровода в териториалните води на България до границата с Изключителната икономическа зона в Черно море.

Заповедта е влязла в сила през месец октомври 2014 г. Преди одобряване на инвестиционните проекти и издаване на съответните разрешения за строеж е необходимо да бъдат уредени вещноправните отношения между държавата, от една страна, и дружеството, което ще изгражда обекта, от друга страна. От одобреното задание е проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за изготвяне на методиката.

Следващите стъпки в изпълнение на задълженията на България ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерския съвет.