Течът служебна кореспонденция и "безогледното й разпространение" в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака. С такава заявка от служебния кабинет излизат с позиция за скандала с опита за промяна на позицията на страната ни в ООН по резолюцията отбелязване на 30-годишнината от геноцида в Сребреница, гласувана на 23 май.

Припомняме, че в кабинета Димитър Главчев съвместява постовете и на премиер, и на външен министър. За отбелязване е, че позицията на Министерски съвет дойде едва след като зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов разпространи позицията си във видеоизявление по медиите.

В изявлението се посочва, че темата се употребява политически в условията на предизборна кампания.

Освен това, според позицията на МС, разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева, а публикуваните, отново според позицията "изтекли" в интернет, документи са "са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост". Именно това създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата.

Даниел Митов отрича давление върху Главчев за завоя му Сребреница

Даниел Митов отрича давление върху Главчев за завоя му Сребреница

Даниел Митов заявява, че позицията на ГЕРБ е напълно ясна, затова и не я обяснява

Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество "работни" варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали.

От Министерски съвет заявяват и че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване.

Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни следва неотклонно европейския си път и перспектива.

Грамата на Главчев бе огласена първо на фейсбук страницата на сайта Bird, които правят връзка между завоя на българското правителство, разговор на Александър Вучич с Бойко Борисов и евентуални връзки на последния с мафиота Сретен Йосич, който излежава присъда в сръбски затвор.

С резолюция на Общото събрание на ООН от 23 май бе утвърдена датата 11 юли за "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница". България и всички балкански държави подкрепиха резолюцията, с изключение на Гърция, която се въздържа, и Сърбия, която гласува против. Страната ни бе съинициатор на документа, но в деня на гласуването - миналия четвъртък, 23 май служебният премиер, който е и външен министър Димитър Главчев е изпратил указание до постоянното представителство на България в ООН да се гласува "въздържал се", поради "напрегнатата обстановка в световен план, както и в Западните Балкани", а стремежът бил за обективна, равноотдалечена и обедитиелна позиция на Балканите.

Указанието било отхвърлено от Лъчезара Стоева, постоянния представител на България, тъй като това е радикална промяна на позицията на страната до момента, а и страната ни е съавтор на проекторезолюцията. Според информация на "Сега" след това Стоева е била посъветвана на отсъства от залата по време на гласуването, което би било "въздържал се", но без отказ от съавторство на резолюцията. Лъчезара Стоева отказала и дала вот в подкрепа на резолюцията.

По-късно президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е разочарован от България, съобщи БГНЕС. "Надявах се на изненада от страна на България, разкривам ви това за първи път. До последните 5 минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи", каза Вучич пред сръбската телевизия Happy. По повод проекторезолюцията Вучич заявява и че е разговарял интензивно и с Орбан, и с Мицотакис.

Сръбският патриарх налива вода в мелницата на антибългарската пропаганда

Сръбският патриарх налива вода в мелницата на антибългарската пропаганда

Той участва в отбелязването на "100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици"

Проекторезолюцията засяга трагичните събития от юли 1995 г., когато в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиват над 9000 души, предимно мъже. Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война, което бе подведено и под отговорност от Международния наказатален съд в Хага.

По време на клането в Сребреница Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на сръбския диктатор и военнопрестъпник Слободан Милошевич.