Министрите от служебния кабинет "Янев-2" одобриха допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2021 г. за изплащане на обезщетение по решение на Министерския съвет от 2017 г. Това съобщиха от Министерския съвет.

Те са предвидени за изпълнение на решение на Европейския съд по правата на човека по одобрено приятелско споразумение за нарушени права по Европейската конвенция за защита правата и основните свободи.

Според решението на МС на жалбоподателя следва да се изплатят определеното обезщетения на обща стойност 4 890 лева от бюджета на Министерство на правосъдието. Причина плащането да се извършва със закъснение е късното представяне на информация за банкова сметка от страна на жалбоподателя.

Средствата, необходими за изплащане на сумите по сключените споразумения и едностранна декларация, са планирани в централния бюджет.

Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 192 992 лв. обезщетения в изпълнение на пет решения на Европейския съд по правата на човека. Решенията по делата срещу България са постановени в периода 11.05.2020 г. -20.07.2021 г.