правителство Вчерашната “новина”, тиражирана от Дарик радио и цитирана от всички електронни и печатни медии, представлява долнопробен компромат и не само незачитане на институцията Министър-председател, но и заблуждава общество.

Официално писмо на правосъдния министър на Испания

Това се казва в специално изявление на говорителя на правителството по повод информацията за двойното гражданство на премиера.

За разпространяването на подобни лъжи ще се търси отговорност, заявява правителственият говорител. Не бива да допускаме обществеността да става жертва на клевети и инсинуации заради нечистите цели на инициаторите на подобни акции, се казва още в изявлението.

Призоваваме всички, които толкова бързо откликнаха на широко тиражираната лъжа и я коментираха по недостоен начин, да имат пред вид, че може да им бъде потърсена отговорност за изречените клевети. Това особено важи за бившия министър на финансите Муравей Радев, предупреждава говорителят на министерски съвет.

В специална декларация парламентарната група на НДСВ също изрази възмущението си от спекулациите с българското гражданство на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, които "са доказателство за липсата на всякаква политическа и лична отговорност от страна на техните автори".

ПГ на НДСВ настоява за адекватно публично извинение от представителите на опозицията, позволили си да компрометират не само един достоен български гражданин, но и една национална институция.

В същото време управляващото мнозинство, познавайки политическото поведение на тези партии, изразява силно съмнение в способността им да извършат подобен достоен акт на извинение, и поради това "разчитаме на справедливата обществена присъда за техните клеветнически действия".