Министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев приеха постановление, с което се одобряват допълнителни разходи 109 641 880 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г., съобщиха от МС.

Тези пари са за сметка на планираните в чл. 1, ал. 5, т. 7.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. финансови средства за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, техника и боеприпаси, в т. ч. осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29.

Преговаряме за двигатели за МиГ-29 с Полша и Словакия

Преговаряме за двигатели за МиГ-29 с Полша и Словакия

Според новата стратегическа концепция на НАТО България има предна отбрана

Реализирането на проектите за превъоръжаване и осигуряването на интегрирана логистична поддръжка се явяват задължителни условия за изграждане и поддържане на способности за предотвратяване, възпиране и отговор на възможните заплахи срещу Република България и съюзниците й и за постигане на националната политика в областта на отбраната, пишат в мотивите на това решение. 

В рамките на днешното правителствено заседание беше одобрено и решение за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на зенитно-управляеми ракети VL MICA за зенитен комплекс MICA на многофункционалните модулни патрулни кораби". Документът е разработен в съответствие с чл. 27, т.8а от ЗОВСРБ, като в него са представени необходимостта от придобиване на ракетните боеприпаси VL MICA и прогнозните финансови средства, необходими за реализация на проекта. 

Започна строителството на новите патрулни кораби за бойния ни флот

Започна строителството на новите патрулни кораби за бойния ни флот

Стои задачата да сформираме екипажите

Зенитните управляеми ракети са основно въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година договор с предмет "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС". Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на ВМС.

Противовъздушната отбрана на корабите се осигурява изключително ефективно чрез използване на зенитни управляеми ракети, чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие на заплахи на големи дистанции и с висока точност. Зенитните управляеми ракети са основно средство за поразяване на противниковите средства за въздушно нападение.

С реализацията на проекта ще се осигури боеспособността на новопридобиваните кораби и ефективното им използване в национален и съюзен формат. Това ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

Военен пилот пострада при инцидент на полигона в Безмер

Военен пилот пострада при инцидент на полигона в Безмер

Той е настанен в болница

Министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев одобриха и решение за допълнително финансиране с 1 200 000 лв. за ВВВУ "Георги Бенковски".

Средствата се отпускат за доизграждане и дооборудване на кабинетната, летищната, учебно-техническата и материална база с цел подобряване обучението на пилоти на летателни апарати, технически и спомагателен състав за тяхното обслужване и експлоатация. Средствата са от централния бюджет за 2022 г.