Министерският съвет прие Националния план за борба с бедността и социалната изолация за 2004 г. Националният съвет за тристранно сътрудничество го подкрепи на първото си за тази година заседание на 7 януари, съобщиха от правителствената информационна служба.

Националният план за борба с бедността и социалната изолация за 2004 г. е в изпълнение на Стратегията за борба с бедността и социалната изолация, която Министерският съвет прие през октомври 2003 г.

Тя е продължение на управленската програма на правителството “Хората са богатството на България”. Основният й приоритет е повишаване на жизнения стандарт, качеството на живота и развитието на човешкия потенциал.

Мерките, които са залегнали в плана, са насочени към гарантиране на материално осигурен и здравословен начин на живот, възможности за труд и образование, свободно развитие на уменията и способностите и т.н. Те са насочени и към разпределяне на отговорностите между държавата, социалните партньори и гражданите, като част от интегрирания икономически и социален подход за социална защита.

Националният план приоритетно ще насърчава заетостта, ще улеснява достъпа на всички до ресурси, права, блага и услуги и предотвратяване на риска от социална изолация. В плана са посочени най-рисковите групи, с които трябва да се работи за намаляване на бедността и социалната изолация - безработните и икономически неактивните лица, многодетните семейства, хората с ниско образование и квалификация, ромското население и живеещите в малки и трудно достъпни населени места.

Националният план за борба с бедността и социалната изолация се финансира от държавния бюджет и от международни програми и проекти. По програмата "От социалната помощ към осигуряване на заетост", която е включена в плана, са заложени 141 млн. лв. разходи за тази година.

В програмата се планира през 2004 г. да бъдат разкрити 70 000 работни места и повишаване на квалификацията на 13 000 безработни. Предвидените разходи по проекта "Красива България" са 25 млн. лв. Ще бъдат наети 8600 души и ще бъдат обучени 2600 безработни.