Министерски съвет прие на днешното си заседание Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света.

Стратегията цели създаването на политическа рамка за изграждане на комплексна, дългосрочна и интегрирана държавна политика за българските граждани и историческите български общности в чужбина.

Тя се основава на категоричната позиция, че българските граждани - постоянно или временно пребиваващи зад граница, както и българите от историческите български общности в чужбина, са неделима част от българския народ.

Стратегически цели са ориентирани към приобщаване и включване на българските граждани - временно или постоянно пребиваващи зад граница към държавния и обществено-политическия живот в България, съхраняване на българското етнокултурно пространство зад граница, подобряване на миграционния баланс на страната, разпространение на положителния образ на България по света, изграждане и поддържане на българско лоби в чужбина.

Сред очакваните резултати са подобряване на миграционния баланс на страната, както и подобряване на публично-правната връзка между българската държава и българските граждани и българските общности в чужбина чрез усъвършенстване на нормативната база и съхраняване на националната принадлежност на българите и българските общности в чужбина.