Премиерът Бойко Борисов събра министри и депутати в Министерския  съвет на спешна среща за цените на тока.
Тя е предизвикана от недоволството срещу очертаващия се нов скок на цените на електроенергията, който трябва да влезе в сила от 1 юли.

Бизнесът се противопостави на  поскъпването и обяви протестни действия. Някои производства вече заплашиха с фалити и съкращения. Борисов застава зад бизнеса, но депутатите и експертите в КЕВР не са на същата позиция.

Българското правителство е против повишаване на цената на електроенергията, заяви на брифинг след срещата вицепремиерът  Томислав Дончев.

Управляващите предлагат публична дискусия за сектор „Енергетика" и в  НС да се намери решение за изход от ситуацията, стана ясно след срещата.

Томислав Дончев коментира, че заради тарифния дефицит и неефективните енергийни проекти в държавната енергетика е натрупан дефицит от 4 милиарда лева.

Пжо думите му, това се случва не само у нас, но и в редица други страни, които предприемат едни или други мерки, за да се преборят с този дефицит.

Вицепремиерът Дончев изрази учудване от предложението на КЕВР, което среща несъгласие сред основните политически сили за разрешаване на ситуацията.
Всички политически сили без една имат представител в КЕВР, припомни Томислав Дончев.

В тази сложна ситуация не трябва да се предприемат хаотични и прибързани действия, според него. По думите му, трябва да е търси консенсус.
Кабинетът е на мнение, че трябва да се намали дефицитът в НЕК и БЕХ.

„Имаме готовност да приемем мерки за намаляване на с 10% на разходите в държавната енергетика, изтъкна Дончев.

АДФИ ще провери инвестиционните разходи на ВЕИ. Такива проверки вече са започнали. Резултатът от тези проверки ще бъде предоставен на КЕВР.
ЕК ни проверява дали в сектор ВЕИ няма свръх подпомагане от страна на държавата, както припомни вицепремиерът.

Томислав Дончев поиска ЕК да ни помогне по-бързо с тази проверка, тъй като резултатите от нея щели да са в полза на кабинета. МС призовава НС да организира дискусия в пленарната зала с целия състав на КЕВР, където всички политически сили да се запознаят с данните от анализа на регулатора и да стане ясно защо се предлага увеличение на тока за индустрията. Там да се дадат и други решения, ако такива са възможни, склонен е кабинетът.
Нека парламентарните сили да  предложат и да дискутират това с регулатора, настоя Дончев.

Според него, тази дискусия в НС, трябва да се излъчва дори директно в телевизионния ефир.

Отлагането на решението генерира допълнителен дефицит в системата, подчерта Томислав Дончев. Той увери, че правителството било на разположение на всички заинтересовани страни.
Да не се похранват съмненията, които битуват в обществото, а именно, че политици имали интерес в енергетиката и ВЕИ-та, настоя още управлението.

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че са нужни мерки от компетентността на правителството.  
Управляващите заявиха също, че административните разходи в държавната енергетика ще се намаляват с по 10% през близките 3 години.
Предвижда се и промяна в наредбата за изкупуване на енергията от ВЕИ от индустрията като  ще се разшири периметърът от  бизнеса, който ще може да ползва  преференции в тази сфера.

Почти по същото време, на пресконференция в  БТА, работодатели определиха  енергетиката като „смъртоносно болна" и изразиха опасения, че тя може да „зарази" и други сектори.