Министрите от кабината развързаха кесията. Това стана ясно в началото на правителственото заседание от редовното въведение, което прави премиерът Борисов.

Освен отпускането на Коледни надбавки за пенсионерите с ниски пенсии, 7,2 млн. лв. ще бъдат отпуснати целево за закупуване на медицинско оборудване и строително-ремонтни дейности за болници от цялата страна.

Проектът за решение е във връзка с инвестиционната програма на здравното министерство. Здравният министър Петър Москов аргументира решението на правителството, като започна от отпуснатите средства за детското отделение в "Пирогов", което по думите му е една "язва", стояща от 40 години. Парите, които правителството заделя за ремонтирането на Детската клиника, са в размер на 2 млн. лв.

Премиерът обяви, че за болницата в Смолян "Д-р Б. Шукеров" за закупуване на ангиограф се отпускат 1 млн. лв. За болницата в Търговище също 1 млн. лв. за закупуване на ангиограф. За болницата в Ловеч - "Проф. П. Стоянов", за закупуване на ангиограф и апаратура за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност - 1,1 млн. лв.

260 000 лв. отпуска правителството за болницата "Св. Анна" във Варна. Те ще послужат за основен ремонт на Хирургичен и Терапевтичен блок, за закупуване на ангиограф и апаратура за хемодиализа за Неонатология и Родилно отделение.

За "Св. Иван Рилски", Разград ще бъдат отпуснати 200 000 лв. за закупуване на лапароскопско оборудване и 5 апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност.

За ИСУЛ - 400 000 лв. за строително-ремонтни дейности за Детска УНГ-клиника.

За "Св. Екатерина" са отделени 400 000 лв. за закупуване на 2 броя апарати "изкуствено сърце" - 400 000 лв.

За болница "Д-р Тота Венкова" в Габрово за строително-ремонтни дейности за Детско отделение и 10 апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност - 500 000 лв.

За болницата в Стара Загора "Проф. д-р Стоян Киркович" - 150 000 лв. за закупуване на микроскоп за Клиника по неврохирургия за извършване на микроневрохирургични операции.

За болницата за Шумен за закупуване на животоспасяваща апаратура за реанимация, Хирургично отделение и Вътрешно отделение - 190 000 лв.

Проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на "Св. Екатерина", заяви пред медиите след участието си в заседанието, че никой не се разболява предизборно.

"Това са животоспасяващи средства за подобряване на инфраструктурата, снабдяване с изключително модерна и съвременна апаратура и даване възможност за равнопоставен достъп на всички български граждани до високоспециализирана медицинска помощ в различните краища на България. Достъпът за българските граждани е много добър, не се чака като в Англия, Франция и Германия, но той не е равнопоставен за различните краища на България", заяви той.

Места като Смолян, Търговище, знаете зимно време какво става в Делиормана, Родопите - преспи и всъщност се дава възможност това, което се критикува и в медиите, че не е равнопоставен достъпа да се подобри, каза проф. Начев.

Той заяви, че с отпуснатите средства ще бъдат закупени две изкуствени сърца за 17-18 годишни момчета, които ако не го получат им остават по-малко от месец живот.

Начев обясни, че така те могат да изчакат пет-шест години за намиране на донор от труп за трансплантация. "Чух, че това било нещо предизборно - трябва да ви кажа, че не никой не се разболява предизборно", коментира директорът на Св. Екатерина.

По думите му обичаме да хвърляме искри, но всъщност зад дима няма огън. "Така че не мога да говоря въобще за предизборност".

Правителството отпуска също така 3 млн. лв. за нуждите на БАН по повод дадения ни от САЩ циклотрон /ускорител на частици/. Премиерът обясни, че сградата и необходимите съоръжения за побирането на циклотрона ще струват на академията 3 млн. лв.

"БАН няма тези пари. Затова с трансфер към БАН от 3 млн. лв. чрез бюджета на МОН за 2016 г. средствата ще се предоставят на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика. Средствата са за финансиране на дейности, свързани с въвеждането и безопасното експлоатиране на Националния циклотронен център", обясни Бойко Борисов.