правителство До края на тази година към Министерски съвет ще бъде създадена Държавна комисия по сигурност на информацията, занимаваща се с прилагането на Закона за класифицираната информация. Това съобщи пред Дарик радио министърът на държавната администрация Димитър Калчев.

Той участва в продължаващия и днес семинар с областните управители по проблемите на регионалната сигурност.

Все още не е ясно кои лица от областните управи ще имат право на достъп до поверителната информация. Това ще стане след следващите избори, когато ще се направи необходимото проучване на кандидатите за областни управители.

Засега е решено с класифицираната информация да боравят главните секретари на областните съвети за сигурност, но след създаването на комисията може и да настъпят промени, уточни министър Калчев.

На срещата се обсъждат и взаимоотношенията между областните управи и общините, за което до 10 дни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се очакват подробни доклади.

28-те области ще получат по 500 хиляди лева допълнително субсидиране за възстановяване на местните съвети по отбрана и сигурност.

До 30 октомври областните управители трябва да представят в Министерство на отбраната военно-отбранителните си планове.