кабинет Меглена Кунева заяви по повод вчерашния доклад на Еврокомисията, че пътна карта за България в Копенхаген ще има. Тя обясни, че докладът на Европейската комисия не е доклад за определяне на дати. Поставянето на дата е работа на Европейския съюз, което ще стане на срещата на върха през декември в Копенхаген.

Помолен да коментира факта, че във вчерашния доклад е записано решението от 26 септември относно съдбата на малките реактори на АЕЦ “Козлодуй”, енергийният министър Милко Ковачев заяви, че трябва да изчакаме цялостната оценка за енергийния сектор. Той определи като положителен факта, че в доклада е спомената партньорската техническа оценка, която България очаква за трети и четвърти блок.

Енергийният сектор е най-похвален в доклада на Европейската комисия, заяви Меглена Кунева. Тя изтъкна, че в доклада за 2001 година са били отбелязани забележки относно забавянето на процеса на преструктуриране на енергийния сектор както и за липсващи закони в тази сфера. Кунева изтъкна, че в тези посоки, във вчерашния документ са отбелязани подобрения. Министърът на европейските въпроси не пожела да коментира дали проверката, която е разпоредил главният прокурор Никола Филчев относно правителственото решение за АЕЦ ще се отрази върху преговорорите ни по глава “Енергетика”.

Министърът на праводъсието Антон Станков подчерта от своя страна, че за пръв път в редовен доклад на Еврокомисията се дава оценка на реформата в съдебната система. Той поясни, че нашата оценка и тази на Европейската комисия съвпадат по това, че е сложено началото на реформите. Станков призна и отбелязаните забележки в доклада, по които обеща да се работи.

Икономическия министър Николай Василев отбеляза, че в икономическата сфера страната ни е постигнала своя максимум, имайки предвид признанието за функционираща пазарна икономика. Според него, заслугите за това се дължат както на Министерски съвет, така и на Народното събрание. Васелив поясни, че в доклада са псочени 48 положителни послания за икономическя сектор.

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов изтъкна от своя страна, че оценките по глава 24, свързана със структурите и дейността на МВРса изцяло положителни и няма нито една критична оценка. Оттук нататък ще работим по посока борба с корупцията, спазването на човешките права, премахването на полицейското насилие и интегрирането на етнически представители в структурите на МВР, обеща Петканов.

Финансовият министър Милен Велчев отбеляза, че в доклада на Европейската комисия е посочена високата степен на макроикономическа стабилност на страната ни. Той подчерта още, че банковият сектор у нас се развива в посока на нарастване на раздаването на кредити. Предстои да бъдат направени някои реформи, трудното предстои, заяви още Велчев.