Безплатен предизборен съвет към опозицията даде премиерът Сергей Станишев по време на отчета си за изтичащия еклия правителствен мандат.

„Да не отричат това, което България постигна, да се научат да се гордеят с нашата страна", заяви Станишев по адрес на опозиционните партии.

Безплатният съвет към опозицията
Да не отричат това, което България постигна, да се научат да се гордеят с нашата страна

Прозрачността е основен принцип за функциониране на това правителство, изтъкна премиерът при представянето на отчета.
Никога не сме се впускали в рискови политически авантюри, допълни още той. Винаги сме били правителството на възможното в България, допълни той.

Успяхме да постигнем повече, отколкото сме се надявали, че можем да обещаем, допълни Сергей Станишев.
По думите му всички данни в доклада са точни и отговарят на обективната истина.

Далеч сме от твърденията, че всичко е постигнато и всичко е наред, коментира още министър-председателят.

Сергей Станишев изтъкна, че има още много да се направи, за да се постигне европейският стандарт на живот за българските граждани. Този доклад ясно показва, че България е променена, че върви напред, посочи още той и призова опозицията да не очерня постигнатото в този мандат.

Промяната винаги е тежка и трудна, заяви още премиерът. Ефектите не идват незабавно, смята още той, но подчерта постигнатите добри резултати въпреки кризата.

Няма къде да се скрием от тази световна криза, допълни Станишев. Аз се гордея като човек и министър-председател, че това правителство намери точния баланс между финансовата стабилност, облекчаване на данъчното бреме и изпълнението на поетите социални ангажименти, посочи премиерът.

Работата на това правителство не беше лесна, допълни той и изтъкна, че прогнозите, че кабинетът ще се разпадне, не са се сбъднали. Бяхме водени и сме водени от чувството за отговорност, коментира Сергей Станишев.

Икономика
В условията на глобална финансова криза страната е заела 3-то място в ЕС по темп на икономически растеж през 2008 г. с ръст от 6%

4 години по-късно България е много по-добра, много по-различна, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин и оповести някои данни.

По време на 4-годишния мандат България е утвърдила своята ключова роля за осигуряване на стабилност и икономически просперитет в югоизточна Европа.

Страната е укрепила и развила стратегическите си партньорства със САЩ и Русия. В резултат на активната политика и партньорство с ЕС е постигнат обрат в делото срещу медицинските сестри.

Правителството е поддържало разумна и стабилна фискална политика. Средногодишният темп на растеж на БВП за периода 2005 - 2008 г. е достигнал 6,2%.

В условията на глобална финансова криза страната е заела 3-то място в ЕС по темп на икономически растеж през 2008 г. с ръст от 6% и по този начин се е наредила в групата на страните с най-високи темпове на развитие.

През този мандат са привлечени над 23 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции. През миналата година страната се е изкачила на първо място по инвестиции в основен капитал като процент от БВП сред 33 европейски страни по данни на Евростат.

Едно от основните предизвикателства пред кабинета „Станишев" е била повишената инфлация, която през 2007 г. е 11,6%. През 2008 г. правителството е положило значителни усилия да задържи ръста на инфлацията като в края на миналата година тя се е снижила до 7,2%.

За първото тримесечие на 2009 г. инфлацията е 4%, отчита правителството. В началото на мандата кабинетът си е поставил за цел разкриването на 240 хил. нови работни места.

За 4 години броят на заетите се е увеличил с 360 хил. души. Равнището на заетост през 2008 г. е достигнало 64% като в началото на мандата е било 55,8%.

Освен това в края на миналата година безработицата достига най-ниските си нива от последните 16 години - 5,6%.

Правителството отчита и рекордно високи темпове на нарастване на заплатите - приблизително 10% през 2005 и 2006 г. и близо 20% през 2007 - 2008 г.

Престъпност
Тези, които обещават сега сигурност на българските граждани са отговорни за неразкриването и прекъсването на системата на поръчкови убийства

Политически чадър няма над никого, заяви премиерът Сергей Станишев, помолен да коментира отстраняването на членове на кабинета заради съмнения за корупция.

За престъпността винаги има какво да се желае, допълни той. Мисля, че данните, които представяме показват сериозни усилия, подчерта премиерът.

Думите му бяха допълнени от данни, които оповести вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев.

За мандата, по неговите данни, са неутрализирани 744 организирани престъпни групи и са пресечени 111 наркоканала. 395 случая на корупция в държавната и местна администрация са разкрити.

Станишев изтъкна, че е намалял броят на поръчковите убийства през управлението на тройната коалиция.
Той каза още, че тези, които обещават сега сигурност на българските граждани са отговорни за неразкриването и прекъсването на системата на поръчкови убийства.

Относно последните данни, че страната вече е в рецесия, премиерът успокои - "В България не се случи банковата криза, която се случи в много други страни".

Рецесията
Цяла Европа е в рецесия без изключеие. Страната ни последна е влязла в рецесия и засега тя е най-ниската в сравнение с останалите страни от общността...

Заканите на Иван Костов и Бойко Борисов - ако спечелят управлението на страната да ревизизират назначението на шефа на БНБ Иван Искров и на членовете на други регулаторни органи, премиерът определи като "безобразни, нагли и опасни за жизнения стандарт".

Според него подобни твърдения могат да не се окажат благоприятни за стабилността на българската икономика.
"Хайде, г-н Борисов не разбира от икономика", но Иван Костов все пак е бил финансов министър изтъкна Сергей Станишев и призова "двамата джентълмени да си мерят приказките".

Цяла Европа е в рецесия без изключеие, коментира и Ивайло Калфин и подчерта, че страната ни последна е влязла в рецесия и засега тя е най-ниската в сравнение с останалите страни от общността.

Отчет за дейността на повереното й ведомство направи и Емел Етем. Министерството работи в няколко сектора, изтъкна тя. Най-важният, по думите й, е превенцията, системите за ранно предупреждение, системата 112, центърът за аеротехническо наблюдение.

Костов и Борисов
Двамата джентълмени да си мерят приказките

Пред своя началник Сергей Станишев тя се похвали, че са изградени сили за реагиране - 28 отряда имаме сега, а в началото на мандата те са били едва 15.

Бъгария не само извади поуки от критичните доклади на ЕК, но смея да кажа направи пълна промяна на управление на европйските средства, заяви от своя страна и другият вицепремиер Меглена Плугчиева.

През май 2008 по оперативните програми са сключени договори за 93 милиона лева, а до май 2009 - на стойност над 2,4 милиарда лева.

Българското правителство положи максимални усилия да остави на следващото не проблеми, а напредък, заяви Плугчиева.