Уплаших се от събитията в Гърмен. Това може да доведе до етнически конфликт, а аз най-много се страхувам от етнически конфликт в България.

Това призна депутатът от БСП Георги Кадиев в студиото на bTV. Няколко пъти той повтори своите страхове за ескалация на напрежението подобно на Гърмен в различни краища на България. Според Кадиев това е напълно възможно, тъй като и социални конфликти се използват за политически цели. Депутатът призова всички - политически партии и обществото, да не допускаме разгаряне на напрежението.

Георги Кадиев обясни идеята си за промяна в изборното законодателство с оглед напрежението, което се нагнетява, свързано със забраната за политически агитация на език, различен от българския. Червеният депутат ще предложи да бъде записано в законодателството, че ако се води агитация на майчин език, то трябва да бъде осигурен преводач. Това е промяна, която е малка, но може, според Кадиев, бързо да свали напрежението и да предотврати други конфликти.

Според него всички ние дължим едно голямо извинение на Лютви Местан, тъй като с налагането на глоба от 681 лв на лидера на парламентарно представена политическа партия, се унижава неговото човешко достойнство.

"В момента Лютви Местан е глобен с 681 лв. за агитация на майчин език. Ние всички му дължим извинение, защото не можеш в годината на основаване на Българската държава ти да се подиграваш. Битката срещу политически лидер и политическа партия не минава през унижението на личността", посочи Георги Кадиев.

Ако не се разреши елегантно въпроса с политическата агитация на майчин език, според Кадиев, това ще доведе до кауза за симпатизантите на ДПС и съответно до консолидация, а това е много опасно, тъй като конфликтите, включително и етнически тлеят навсякъде.

Гледам на този въпрос като на засягащ националната ни сигурност. Няма нужда да се трупа излишно ескалация на напрежението. Всичко се натрупва малко по малко", предупреди Кадиев. Според него модерният национализъм не минава през това насила да караш някого да говори насила друг език.

"Аз осъзнавам, че след тези думи вероятно политическата ми кариера ще приключи. Съзнавам, че тази тема може да взриви коалицията, дори някои политически партии, призна депутатът и допълни, че очаква всякаква помия да се излее върху него след това предложение.
Затова и той „не търси никакви политически подкрепи от никакви политически партии": „Не искам да натоварвам никоя партия с това решение - знам колко им е напрегнато... Нито ГЕРБ, нито Реформаторския блок, нито моята партия...", заяви Кадиев с известно замисляне.

След това обаче беше категоричен, че въпросът с агитацията на майчин език, различен от българския, е въпрос на национална сигурност.