Купеният, контролираният вот може да бъде преодолян в следващите часове, въпреки че предстои неговото нахлуване, заяви лидерът на БСП на брифинг на Позитано.

Статуквото може да бъде преодоляно с повече демокрация, с повече свободно гласуване на повече свободни български граждани, които могат да гарантират промяната. Важно е вотът да не се разпилява, допълни Станишев.

Той изрази тревогата си от многото сигнали за купен вот, който предстои да влезе масирано в последните часове на изборния ден, специално от ромските махали.

„Там като правило по този начин различни разбойници и продавачи на гласове и политици реализират купения вот. Разчитат на купен ромски вот. На това днес разчита и ГЕРБ”, коментира Станишев.

На пресконференцията БСП отчете лавинообразно нарастване на сигналите и на жалбите. Членът на Националния предизборен щаб на БСП Младен Червеняков даде пример със случаи на масово извозване на малцинствени групи за гласуване и принуждаването им да гласуват с използване на насилие.

„Особено тревожен е случаят на изведен член на комисия, който е бил поканен в една кола и извън населеното място е бил жестоко пребит”, каза Червеняков и уточни, че има и други случаи на насилие.

Станишев обяви приказките на Бойко Борисов за абсолютно неадекватни и неотговарящи на истината.

За съжаление нито Марин Райков, нито Борисов осъдиха този заговор срещу демокрацията”, коментира Станишев по повод заловените 350 000 бюлетини и попита каква е сделката между Борисов и Райков.