Най-накрая кандидатът за президент и вицепрезидент на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов се срещнаха очи в очи, след като станаха двойка в президентската битка.

Поради ангажименти на двамата те досега не се бяха виждали, след като официално Националният съвет на столетницата избра Стефан Данаилов за свой кандидат за вицепрезидент.

В столичния хотел „Шератон" Ивайло Калфин и Стефан Данаилов събраха интелектуалци, подкрепящи Калфин за президент на страната.

Стефан Данаилов обясни, че човек никога не знае какви изненади ще му поднесе животът.

Сърце юнашко не издържа и аз предложих своята кандидатура за вицепрезидент".С тези думи Ламбо обясни пред събралото се множество мотива си да се включи в битката за „Дондуков" 2.

Сред качествата, които той най-много цени в Калфин са деликатността и човечността на бившия ни външен министър.

Нещата в тази прекрасна държава трябва да се променят, категоричен бе Данаилов. Ще се борим с всичките ни умения, за да спечелим тези избори, подчерта той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също се обърна към хората, подкрепящи Ивайло Калфин.

Имаме нужда от вашата подкрепа, посочи той и допълни, че става дума за бъдещето на България.

Соцлидерът сподели и вицовете и мненията, които са се появили в глобалната мрежа за номинацията на Данаилов за вицепрезидент: „ГЕРБ имат 19 км магистрали, а Ламбо е на всеки километър" и „ Номинацията на Стефан Данаилов се оказа шок и ужас за ГЕРБ и звук и светлина за останалите българи".

Все повече хора споделят, че страната ни не е това, което трябва да бъде, изтъкна Станишев. Много хора са в апатия и отчаяние, смята още той. Аз съм изключително горд, че България има шанс да има такива кандидат президент и вицепрезидент като Калфин и Данаилов, заяви още Станишев.

По думите му двамата като тандем са в пъти по-силни от това, от което има нужда България. За Станишев Ивайло Калфин е олицетворение на държавността, а Данаилов олицетворява българската духовност и култура.

За мен да бъдем заедно в тази кампания е не само вдъхновение, но и удоволствие и убеденост, че до мен стои човек с ясни ценности, коментира от своя страна Ивайло Калфин.

По думите му Данаилов е човек, който върви не след хора, а след идеи. Нашата цел е България да бъде България на хората, изтъкна Калфин. Очаквам да работим заедно, обърна се към поддръжниците си той.

След официалната част Данаилов обяви, че тази среща може да се счита за „кротко откриване на кампанията, но с юнашки ритуал".

Пред медиите Данаилов заяви, че очаква удари под кръста, макар че той не подкрепя такова поведение. Засега той не смята да прекъсва актьорската си кариера.

Няма пречки в българската конституция по думите му, той да продължи участието си в „Стъклен дом". Аз държа да довърша сериала докрай.

На официалното представяне на кандидат президентската двойка на левицата дойдоха много художници, писатели, спортисти, сред които Жени Живкова, Весела Лечева, Христо Бонев. Имаше и изненадващ за медиите гост, бившият царски министър на спорта Васил Иванов-Лучано.

Той обясни, че е дошъл защото е получил лична покана от Данаилов и защото двамата са истински приятели.

Лучано заяви подкрепата си за Калфин.

Аз смятам, че един външен министър би трябва да бъде един добър президент, подчерта той.

На въпрос дали един бивш министър по европейските въпроси като Меглена Кунева няма също така да бъде добър държавен глава Васил Иванов отговори - „Меглена Кунева е един прекрасен човек". Той нееднократно й е пожелавал успех в президентската надпревара.

Според него присъствието му тук не е предателство към НДСВ, защото е дошъл да подкрепи Ивайло Калфин и Стефан Данаилов като български гражданин.