Предстоящият мониторингов доклад на ЕК, който трябва да бъде готов до средата на юли, няма да доведе до задействане на предпазна клауза за България или на някакво подобно наказание.

Това каза в Плевен вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Според него на страната ни се гледа изключително строго, но натискът, който идва към нас от Брюксел, е в наш интерес. В момента институциите са максимално мобилизирани да направят всички реформи не заради докладчиците, а заради българските граждани, каза още вицепремиерът Ивайло Калфин.

Според него докладът на комисията от януари сам по себе си е обективен.

"Аз съм сигурен, че и в сегашния ще се отчете това, което е направено, страната ни е изключително различна от преди 3 години, точно по главите правосъдие и вътрешни работи. Различна към по-добро, включително и като обществена чувствителност и недопустимост на някои неща, на които преди никой не обръщаше внимание".

По думите на външния министър всичко, което се случва напоследък показва, че правителството има ясно изразена политическа воля да се справи с проблемите в правосъдието и вътрешните работи и няма нито един политически чадър над когото и да било.

Последната мисия на евроексперти беше миналата седмица в България, като са проверявани два от най-тежките критерии - организирана престъпност и корупция.

Информацията е на Дарик радио.