Съдебната реформа трябва да се проведе бързо, но в съгласие и без извиване на ръце.

Това коментира във Варна министърът на социалната политика и зам.-председател на АБВ Ивайло Калфин.

По думите му няма логика Реформаторският блок и Патриотичният фронт да искат приемането на Кодекса за социално осигуряване да се отложи за есента, тъй като по текстовете на документа е постигнато широко обществено съгласие.

Ясно е, че това предложение за отлагане на гласуването всъщност е искане приемането на Кодекса да се обвърже с одобряването на промените в Конституцията, посочи Калфин.
Според него подобно извиване на ръце, както и поставянето на политически ултиматуми, е неприемливо поведение.

Вицепремиерът допълни, че освен Кодексът за социално осигуряване, до края на юли в пленарна зала трябва да влязат промените в закона за семейните помощи. В същия срок ще излезе и наредбата, която ще регламентира подробностите около въвеждането на дневните трудови договори, приети с промените в Кодекса на труда.

По повод въвеждането на нови правила за отпускане на семейни помощи, вицепремиерът посочи, че те няма да разрешат всички проблеми, но поне ще ги ограничат.

Той уточни, че е много важно в работата с децата в риск да бъдат ангажирани повече училищата. Калфин посочи, че при децата от цигански произход рано отпадналите от училище са около 25 на сто, докато при другите процентът е 5,6.

Цялата картина показва, че е много важно бюджетите на училищата да не бъдат обвързани само с броя на учениците, а да се вземат предвид и други фактори, посочи още вицепремиерът.