АБВ и ГЕРБ на различни позиции за пенсионната реформа и ръста на минималната работна заплата.

Социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин търси справедливи начини за пенсионна реформа.
Той планира да се намерят механизми, с които да се облекчат хората, които са пред пенсия и не могат да си намерят работа.

Това стана ясно от коментара му пред медиите преди международна конференция, посветена на социалния диалог.

Ще се търси начин за тези хора, на които им остава малко до пенсия, да не им се отрази минималното увеличение на възрастта за пенсиониране след размразяването на пенсионната реформа, „сложена във фризера" от кабинета „Орешарски". Калфин е категоричен, че замразяване на пенсионната реформа не трябва да се повтаря.

Амбициран съм да намерим решение, с което да започне дългосрочно пенсионната реформа, изтъкна министърът. И сега съществуват програми за помощ преди пенсиониране, но според Калфин условията са такива, че трудно хората, които изпитват затруднение за пенсиониране могат да се включат в тях.

Вариант е да се променят критериите, според социалния министър.  Ще потърсим нещо, което да облекчи хората, които са пред пенсия и не им достига малко за пенсиониране, категоричен бе той.

Според него справедливият вариант за пенсионна реформа е по-плавно и дългосрочно увеличаване на пенсионната възраст, отколкото е предвидено сега.

По повод идеята на ГЕРБ да не се увеличи минималната работна заплата, социалният министър е категоричен: „Не мисля, че е добро решение". Според него тя трябва да стане 380 лева.

15 месеца дефлация в България означава убито потребление и убита икономика, обясни социалният министър. Според него трябва да има раздвижване на доходите.  Все още не сме говорили по бюджета за следващата година, поясни той. Той ще говори по всички въпроси, поставени от медиите, с финансовия министър Владислав Горанов.

Калфин не харесва и планираното от управляващата партия данъчно облекчение за работещи родители с деца. Това, което предлагат ГЕРБ, е символично и без значение за семействата, изтъкна Ивайло Калфин. Той обаче е на мнение, че трябва да се търсят някакви стимули за работещите родители.