Вредни са всички промени във формулата за пенсиониране, приети в края на 2018 г. Това обяви бившият социален министър Ивайло Калфин пред bTV по повод скандала около новия начин на изчисляване на пенсиите.

От всичките тези промени от края на 2018 г. виждам желание да се спестят пари от пенсионерите, коментира още бившият социален министър.

Калфин отхвърли обвиненията, че именно по негово време - когато беше социален министър в кабинета "Борисов 2", са приети спорните промени в закона.
Една от спорните поправки от 2018 г. беше отменена от Конституционния съд - пенсионери да не могат да работят в държавната администрация, а друга - премиерът отмени вчера, коментира Калфин.

Някои от поправките станаха повод президентът Румен Радев да сезира Конституционния съд за Бюджет 2019 г.

Иван Нейков съветва кандидат-пенсионерите да изчакат изясняване на формулата

Иван Нейков съветва кандидат-пенсионерите да изчакат изясняване на формулата

Когато има риск от негативна промяна, започвай да обясняваш на хората, съветва той

През 2015 г. единственото, което беше променено по отношение на формулата, беше да отпаднат трите години по свободен избор, уточни Калфин.

По думите му това било прието по настояване на НОИ, когато управител беше настоящия социален министър Бисер Петков, и с подкрепата на всички социални партньори.

Според Калфин Петков казал тогава, че Институтът (НОИ) няма никаква възможност да следи дали тези три златни години са верни заради бележките от фалирали фирми.

Манолова готви сезиране на КС за пенсиите и социалните права

Манолова готви сезиране на КС за пенсиите и социалните права

Максималният размер на пенсиите, се променя от 910 на 1200 лв.