МВР продължава да работи за отпадане на контрола и ограниченията за присъединяване на България в Шенген по суша до края на 2024 година. Това заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов след среща с европейския комисар по вътрешните въпроси Илва Йохансон.

Той обясни, че присъединяването на България и Румъния в Шенген по въздух и вода е важна стъпка в отношенията между двете държави. Заедно преодоляхме трудностите, за да влезем в Шенген, доволен е от отношенията между България и Румъния Калин Стоянов, като добави, че българските и румънските граждани заслужават да ползват всички привилегии на Шенген по въздух и море.

Благодарение на мерките, предприети от лятото на миналата година - да се засили с 30% охраната по границите и активния диалог с Турция, се отчита намаляване на миграционния натиск. От началото на годината опити за преминаване на българската граница са направили малко над 7000 граждани на трети страни.

С 69% е намалял миграционният натиск на българо-турската граница

С 69% е намалял миграционният натиск на българо-турската граница

Сред задържаните най-голям е броят на гражданите на Афганистан

Заместник-министър председателят и вътрешен министър на Румъния Мариан-Каталин Предою похвали Калин Стоянов като добър вътрешен министър. Шенген не е само двустранен въпрос, а е европейски проект, посочи Предою. Мерките, които са свързани с миграцията и организираната престъпност и усилията за присъединяването на Румъния и България в Шенген по суша ще продължат, увери Предою. Румъния ще продължи работата си с останалите държави-членки, за да ги убеди, че заслужава да е в сухопътен Шенген. 3200 са опитите за незаконно преминаване на границите от мигранти в Румъния.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че очаква пълното присъединяване на България и Румъния в сухопътен Шенген. Иначе не е доволна от това, че двете държави са в Шенгенското пространство само по въздух и море. Йохансон ще търси европейска подкрепа за падане на ограниченията за сухопътния Шенген за България и Румъния.

Тя посочи, че двете държави са много подготвени да бъдат пълноправни членове на Шенген за разлика от други държави. Границите на Европейския съюз се охраняват много добре, сътрудничеството между България, Румъния и Турция е много добро и като цяло се справят много добре, за разлика от други държави-членки, доволна е Йохансон. За нея е важно България и Румъния да станат пълноправни членове още със следващото решение на Европейския съвет.

Илва Йохансон увери, че няма риск България и Румъния да бъдат залети с нелегални мигранти. Някои ресурси, които се използват във вътрешните европейските държави, ще бъдат насочени към охраната на външните граници, уточни тя.

Йохансон увери още, ще външните граници са много добре защитени с допълнителен персонал от Фронтекс.

Движим се към пълноправно членство в Шенген, уверява министър Стоянов

Движим се към пълноправно членство в Шенген, уверява министър Стоянов

България е изпълнила критериите за пълноправно членство още през 2023 г.