70 досъдебни производства и 3 осъдителни присъди за купуване на гласове има само за провелите се на 5 октомври предсрочни парламентарни избори. Това заяви министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов пред bTV. В конкретните случаи купуването на гласове е предотвратено, а след изборите има още 10 досъдебни производства,  отчете той и добави, че на предишните избори досъдебните производства са били 14, в сравнение със сегашните  70. След като сме ги заловили, съдът е този, който трябва да ги осъди, категоричен беше Бакалов.

Той отново отказа да назове имена на политици, замесени в схемите за купуване на вота на избирателите, но уточни, че някои от тях участват активно в порочните практики, защото интересът е именно на тези политици предвид факта, че те се състезават за депутатски места.

С имена няма да говоря, но мога да намекна за тях. Някои от тях не само, че са действащи политици, но и са в комисиите за контрол на МВР, заяви вътрешният министър. Големият проблем според Бакалов е, че служителите в МВР се страхуват, когато достигнат до незаконните действия на тези лица, защото ставайки народни представители, те ще контролират МВР.

Йордан Бакалов коментира и репортерско разследване за контролиран вот във врачанското село Галиче, където според местните ДПС е дало 70 000 лв. за вота.
По думите му МВР е знаело за случая, но по него органите на реда не са имали успех. Той потвърди предположението на водещите, че в конкретния случай става дума за ДПС, като допълни, че най-вероятно водачът на листата за региона Камен Костадинов е разпределял и организирал нещата. Парите били давани под формата на дарения за ловни дружинки и пенсионерски клубове, обясни Бакалов и отново уточни, че  защото е в негов интерес да получи по-голяма подкрепа, тъй като той ще бъде избран за депутат по този начин. "Явно той е човекът, който си е организирал и си е уредил спонсорирането на пенсионерски и ловни клубове и всичко останало", заяви министърът.

И тук министър Бакалов отново се върна на казуса, че МВР трябва да преследва народни представители, които преди да бъдат избрани са купували или поръчвали покупката на гласове, а след това са на позиция, която може да контролира вътрешното ведомство. Стават народни представители и МВР трябва да ги преследва - няма как да стане, категоричен беше Бакалов.

МВР шефът отново повтори, че когато му е докладвано за подобни практики, не е била споменавана политическата сила, която ги използва. Когато се работи системно по този въпрос, много лесно може да намалее контролираният вот. Щом за 2 месеца намаля с 30%, значи след 2 години, когато се очакват следващите избори, ако се работи така, може да има сериозен спад, отново прогнозира министърът.

Бакалов заяви, че никой от представителите на политическите партии не му се е обаждал по телефона, за да ходатайства за смекчаване на действията по превенция на купуването на гласове. МВР шефът разпоредил на служителите си, когато го информират за купувачите на гласове, да не уточняват от коя партия са. Затова по думите му и да е получавал обаждания, това нямало да помогне на никоя политическа сила. За тези, за които има доказателства, ще бъдат осъдени. Останалите да знаят, че Биг Брадър ги наблюдава, предупреди вътрешният министър.

МВР няма как да хаби ресурс, за да предотвратява купуването и продаването на гласове. Този проблем трябва да се реши от хората в парламента, категоричен беше Бакалов. Той отново подчерта, че осъдителните присъди само за последните избори, са повече, отколкото за изминалите 10 години.

Йордан Бакалов отбеляза, че някои от дирекциите на МВР по региони изпълнили заповедта му да бъдат проактивни. Имало обаче и такива, които били "статични" и единственото, което правили, било да отправят предупреждения.

Варна не се справи добре, Пазарджик, Смолян, Стара Загора има и други, посочи министърът. Това значи, че за два месеца успях да мотивирам половината директори на областни дирекции в страната, похвали се Бакалов и допълни, че не може да прави промени в ръководствата на представилите се зле дирекции без предложение на главния секретар, защото законът в момента е такъв.
Всичко може да стане със взаимно предложение. Иначе не мога нито да назнача, нито да уволня, обясни той.

В отговор на въпрос под чий "чадър" са тези дирекции на МВР, Йордан Бакалов заяви, че няма да води разследване за въпросните ръководства. Нека се уточним, те бяха статични, пасивни, но свършиха необходимото, въпреки че не беше достатъчно и както на мен ми се искаше, обясни министърът.

По негови данни контролирания вот е намален с 30%.

Той коментира и недоволството на служителите в МВР заради увеличаването на годините за пенсиониране и намаляването на броя заплати, които получават на финала на службата си.
Миналата седмица е изпратено писмо от мен, в което обяснявам, че няма такова нещо. Някой се опитва да манипулира състава. Пускат се мухи за пенсиониране - нито ще се вдигат годините за пенсия, нито ще се отнемат заплати. Аз единствен гласувах срещу целия Министерски съвет по отношение на това предложение. Да не се притесняват, а да се огледат кой в момента ги манипулира, призова Бакалов служителите си.

По отношението на бъдещето на МВР след сформирането на нов кабинет, Йордан Бакалов прогнозира, че ведомството няма да се политизира.  Повтарям, че то може да работи, когато се постави професионализмът, а не партийните пристрастия на първо място, увери той.

Нямам покана, а ако имам - ще си помисля дали ще остана  министър. Зависи и от кой ще дойде поканата, защото сега съм в ролята си на експерт. Ако има предложение от политическа сила обаче, нещата застават по друг начин. Това отговори служебният вътрешен министър на въпрос дали би останал начело на силовото ведомство при едно следващо правителство.