Соломон Паси Българското правителство е подало своята кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018 – 2019 година. Това съобщи пред “Дарик радио” министърът на външните работи Соломон Паси.

Това бяха две трудни години, през които много пъти бяхме изправени пред труден избор. Този избор неизменно беше свързан с интересите на великите сили, интереси в Европа и извън Европа, бе равносметката на министър Паси за двугодишния мандат на България като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, който изтича на 31 декември.

Именно през тези две години успяхме да реализираме най-големите си проекти във външната ни политика, коментира той.

На въпрос с какви очаквания започва утрешното си посещение в Либия, министър Паси отговори: “Каквито и очаквания да имаме, един съдебен процес винаги може да ни поднесе изненади. Очаквам да вдъхна кураж на задържаните български медици”.
По покана на либийския си колега Абдел Рахман Мохамед Шалкам Соломон Паси ще направи двудневно работно посещение в Либия, където ще има разговори с отговорни либийски държавни представители.
На 19 декември министър Паси ще посети и град Бенгази, където са подсъдимите шестима български медици. На 20 декември са срещите на министър Паси в столицата Триполи.