Със 7 гласа "за" и 3 "въздържал се" парламентарната медийна комисия реши да предложи на Народното събрание да освободи Стоян Чешмеджиев от поста генерален директор на БТА и да назначи на негово място Максим Минчев. Решението ще се гледа в пленарна зала утре – 10 април.

Трима от членовете на медийната комисия гласуваха за кандидатурата на Милен Вълков, като представителите на ОДС не участваха в гласуването. Останалите две кандидатури – на Яна Кожухарова и Начо Халачев не бяха подложени на гласуване.

Яна Кожухарова заяви, че ще помоли Емил Кошлуков, който я предложи за генерален директор на БТА, да оттегли номинацията й. Тя представи концепцията си, по думите й само за да се чуе личното й мнение.

Начо Халачев каза, че смята Максим Минчев за достоен кандидат. Всички кандидати говориха за нуждата от стратегия за развитието на БТА, която да направи агенцията конкурентна на нововъзникналите частни новинарски агенции. Те обсъдиха също така нуждата от повишаване нивото на професионалната квалификация на кадрите. Предложено бе създаването на нов тип услуги, съобразени с изискванията на пазара на информация.

В медийните среди се носят слухове за уговорка между Максим Минчев и Яна Кожухарова, според които ако Минчев бъде назначен шеф на БТА, Кожухарова ще стане негов заместник.

Помолен да коментира тези слухове Минчев заяви, че такава уговорка няма.