Това правителство до последния възможен момент саботираше стартирането на преговорния процес за членство в ЕС на Република Северна Македония.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента след одобрението за започване на преговори за членство в общността на югозападната ни съседка. 

Според него мнозинството е забавило процеса. Видя се, че дори внесената от френското председателство преговорна рамка от 16 юни до 22 юни не можа да намери решение в правителството на Република България, за да внесе предложение в Народното събрание, по което то да се произнесе, каквато е нормалната процедура, критикува още той.

Затова ДПС внесли от свое име френското предложение. 

ВМРО скочи срещу решението на НС да вдигне ветото срещу Северна Македония

ВМРО скочи срещу решението на НС да вдигне ветото срещу Северна Македония

Патриотите определиха днешния вот като национално предателство

Припомняме, днес, 24 юни депутатите от 47-ото народно събрание приеха България да приеме позиция по предложението на френското председателство на Европейския съюз за Северна Македония, която дава право на правителството да свали българското вето върху преговорите на страната за членство в ЕС.

"За" гласуваха 170,"против" бяха 37, "въздържали се" - 21. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", Демократична България и ДПС, против - "Възраждане" и "Има такъв народ", а БСП се въздържаха. 

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Припомняме, че темата за Македония се превърна в ябълката на раздора в управляващата коалиция. Слави Трифонов неколкократно обвини премиера Кирил Петков, че води двойна външна политика. Той използва и темата като основание да изтегли министрите си от управелнието.

На 15 юни народните представители изслушаха Теодора Генчовска в парламента. Това доведе до нова ескалация на напрежението, след като председателя на НС Никола Минчев разпореди заседанеито да бъде открито. От ИТН се възпротивиха на това с мотива, че ще бъдат показани секретни документи, а това може да стане само на закрито заседание. Това доведе до искането на оставката на Никола Минчев, който беше отстранен от поста си.

След като два дни депутатите не успяваха да съберат кворум, тази сутрин имаше кворум и те започнаха обсъждане на френското предложение за РСМ. Имаше три варианта - на ГЕРБ/СДС, на ДПС и на ДБ.