България повишава разходите за отбрана в отговор на увеличените предизвикателства пред международната сигурност - през последните 15 години те значително нараснаха, включително в Черноморския регион.

Такава позиция изрази министърът на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на изложбата "15 години България в НАТО" при Националния дворец на културата.

Той припомни предприетите от правителството мерки за възстановяване на боеспособността на армията, които включват модернизация, възстановяване и ремонт на военната техника, повишаване на заплатите на военнослужещите и решаване на натрупаните с години проблеми.

"Надявам се и в бъдеще правителството да намира за необходимо да удовлетворява изискванията на армията и започнатото през 2017 г. да продължава и през следващите години с ускорени темпове", подчерта министърът на отбраната.

Локхийд Мартин: Ако България купи 16 изтребителя F-16, вторите 8 ще са на по-ниска цена

Локхийд Мартин: Ако България купи 16 изтребителя F-16, вторите 8 ще са на по-ниска цена

Пилотите ще се обучават в САЩ…

"Преди 15 години никой не си е представял, че НАТО ще разработва стратегии за справяне с нелегалната миграция и за борбата с тероризма", коментира Каракачанов.

Той посочи като примери войната в Ирак, последвалата Арабска пролет, войната в Сирия, ескалирането на конфликта между турското правителство и кюрдите в Турция, напрежението в Черноморския регион и ескалирането на ислямския тероризъм, в резултат на което бяха извършени десетки атентати в Европа, отнели живота на множество мирни граждани.

България отделя 1,43% от БВП за отбрана според доклада на НАТО

България отделя 1,43% от БВП за отбрана според доклада на НАТО

САЩ, Гърция, Великобритания, Естония, Полша, Латвия, Литва са стигнали 2% от БВП

Като член на Алианса България се стреми не само да бъде добър партньор, но и чрез модернизация и подготовка на своите въоръжени сили да бъде фактор, който при необходимост да може да изпълни своите задължения както по Конституция, така и като ангажименти към нашите съюзници, посочват от Министерството на отбраната.

Изложбата "15 години България в НАТО" е организирана от Министерството на отбраната. До 1 април 2019 г. тя ще бъде разположена пред Паметника на войнишкия лъв - част от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк, в градината при Националния дворец на културата в София. В изложбата са представени над 60 фотографии, които са символичен разказ за подготовката на българските военнослужещи за участие в мисии и операции на НАТО, за техния стремеж към усъвършенстване на бойните способности по време на съвместни тренировки с военни формирования от въоръжените сили на страните-членки на съюза.

Министър Каракачанов отбеляза, че с откриването на изложбата започват проявите, свързани с честването на 70-ата годишнина от учредяването на Организацията на Северноатлантическия договор и 15-ата годишнина от присъединяването на нашата страна към алианса. Той благодари на фотографа на Министерството на отбраната Вяра Йовева, която със своето творчество популяризира дейността на Българската армия и показва живота на българските войници, сержанти и офицери и й пожела нови успехи.

НАТО готви отговор на разполагането на руски ракети близо до границите си

НАТО готви отговор на разполагането на руски ракети близо до границите си

"Мога да кажа, че ще има добре координирана реакция"