Вашата мисия е не само отговорна, но рискова и опасна, защото се провежда в един район на света, в който всеки ден и всеки час ще бъдат предизвикателство.
Убеден съм, че придобитата подготовка и морална мотивация са достатъчни за мисията, която ще изпълните.
Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в Смолян при официалното изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан.

Каракачанов заяви на бойците, че опитът, натрупан там, ще бъде полезен за бъдещата служба в редовете на Българската армия. Освен опазване на териториалната цялост и независимостта на страната, Българската армия изпълнява и мисии зад граница по опазване на мира и гарантиране на реда и сигурността в редица региони на света, поясни той.

Бойците от 35-ия контингент в Афганистан получиха икона на Св. Георги Победоносец от министъра с пожелание да се завърнат всички живи и здрави на родна земя.

Командирът на 101-ви алпийски полк в Смолян полковник Димитър Кацаров връчи бойното знаме на контингента на неговия командир полковник Георги Маргитин.
Архимандрит Висарион отслужи водосвет на бойните знамена на контингента и на алпийския полк. Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия отслужи и молебен за здраве на бойците.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов връчи сертификат за участие в мисията на командира на 35-ия контингент полковник Георги Маргитин. Той заяви, че изпълнението на мисия на хиляди километри от Родината, в условия на непрекъснато променяща се среда е голямо предизвикателство към военнослужещите от контингента.

"Като командир обещавам да направя и невъзможното след шест месеца да се завърнем всички живи и здрави и с изпълнени задачи", заяви още полковник Маргитин.

На ритуала по изпращането присъстваха още областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на града Николай Мелемов, секретарят на президента на Република България по сигурност и отбрана Стефан Янев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, представители на военнопатриотичните организации и граждани.

35-ия контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир - полковник Камен Иванов.

Международната мисия на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО.