"Вместо политиците да сплотяват нацията, те я разделят". 

Това заяви вицепремиерът и министър на обраната Красимир Каракачанов по повод националния празник след поднасянето на венци на паметника на Незнайния войн в София. 

По думите му трябва да си отговорим на въпроса какъв е общият ни идеал. Дали си задаваме въпроса кой е днешният национален идеал на българи и има ли такъв, запита Каракачанов.

Партиите са временни, но България ще остане във вековете, категоричен бе вицепремиерът.

Смисълът на партиите и политици е да работят за нацията и силна българска държава. Всичко останало в боричкане за власт и нищо повече, изтъкна още лидерът на ВМРО.

Трябва да помним, че това не е празник, на който просто така се е появила българската държава. Това е един празник, на който действително на трети март в Сан Стефано възкръсва българската държава. Но малко по-късно Великите сили решават, че България не трябва да бъде обединена, а трябва да бъде разделена и я разделят. Именно 3-ти март става символ на този национален идеал - всички българи да живеят свободни в собствената си държава, отбеляза Каракачанов. 

Той подчерта, че България е участвала в Сръбско-българската война, Балканската война, Междусъюзническата война, Първата и Втората световна война и всичко е в името на този национален идеал.

И въпреки, че политиците и тогава са се карали, те са имали в главата си една обща цел - целокупна България и всички българи, както го е завещал Левски, от България, Тракия и Македония да живеят свободни в земите си. И затова изградиха една държава, която беше 6-7 икономика в Европа.

Вицепремиерът изтъкна, че трябва да помним, че 3-ти март не е само един празник, на който да казваме, че България се е освободила от турско робство.

Каракачанов използва повода да честити празника и на всички в Северна Македония.

Йотова зове да възстановим държавността

Йотова зове да възстановим държавността

Миналата година българите са поискали променена България

По повод престоящата предизборна кампания, която започва след два дни, той заяви, че очаква да бъде каквато е била последните 30 години - мръсна, кална, с отричане и оплюване, а не позитивна.

Българските политици обичат да излизат по време на празници да държат хубави речи на паметника на Левски, на паметника на Ботев, на 3-ти март, но не четат нито Левски, нито Ботев, нито знаят какво е 3-ти март, изрази съжалението си Каракачанов.

Румен Радев: Властта се опита да постави паметта ни под карантина, но хората са тук
Обновена

Румен Радев: Властта се опита да постави паметта ни под карантина, но хората са тук

Президентът направи коментара на Шипка

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова пък за обединителен патриоризъм. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък заяви, че трябва да възстановим държавността. 

От Шипка президентът пък се обърна към управляващите, че се опитват да поставят паметта ни под карантина. 

В отговор премиерът Бойко Борисов подчерта, че тържества по време на пандемия не се правят