Отделеният бюджет за нови самолети е недостатъчен. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на показването на военна техника, образци оръжие и екипировка пред сградата на Министерството на отбраната по случай навършването на 110 години от обявяването на Независимостта на България.

По думите на ресорния министър армията следва да се модернизира поетапно с проекти за нови самолети, нови бронирани машини и други, които ще се изпълняват на части във времето.

Каракачанов: За съжаление, 20-25 години са пропуснати, трябва да ги наваксаме. Няма да стане бързо обаче.

На въпрос дали България ще се сдобие с нови самолети Каракачанов коментира, че предстои на 1 октомври да стане ясно какви оферти ще получим. Още на следващия ден от МО ще обявят офертите и след преценка дали отговарят на изискванията за нашите военновъздушни сили и са вместени в цените, които могат да се отпуснат, процедурата ще продължи.

Министърът обаче подчерта, че отделените пари са малко - бюджетът за нови самолети е 1.5 милиарда лева плюс ДДС.

Отбелязваме 110 години независимост

Отбелязваме 110 години независимост

Денят е обявен за официален празник с решение на НС от 10 септември 1998 г.

Днес е много подходящ ден армията да се отвори към хората и те да се запознаят с техниката, коментира още вицепремиерът. По думите му това е първата толкова мащабна манифестация на военна техника. 

В 17 града в страната се показва бойна техника.

Това са градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Сливен, Шумен, Смолян, Благоевград, Враца, Белене, Асеновград, Карлово, Казанлък, Хасково и Ямбол.

"Днес е много подходящ ден. Говорим за 110 години от Независимостта на България. Както Независимостта, а преди това и Съединението на България, е могло да бъде факт само и единствено благодарение на Българската армия. Тук може да кажем, че 140 години България съществува като независима държава, въпреки полемическите превратности, различните режими, които са управлявали, благодарение на Българската армия. Тоест гарант за независимостта на България, така между другото е записано и в Конституцията, е Българската армия", подчерта военният министър. Поради това според него е хубаво българските граждани да имат по-чест досег до армията, да видят въоръжението и войниците.

Снимка 379768

Източник: Пресцентър МО

"В тези комерсиални времена, когато хората се интересуват преди всичко от високите си доходи, е хубаво по някакъв начин да покажем, че военната професия, макар и към момента все още не добре платена, все пак е достойна и заслужава уважение", категоричен бе Каракачанов.

На въпрос дали българите трябва да бъдат спокойни и сигурни в ръцете на Българската армия, ресорният министър посочи, че "...всъщност Българската армия е в ръцете на българското общество", тя е инструмент за защита на обществото.

С Независимостта България извоюва една от най-големите победи в историята си

С Независимостта България извоюва една от най-големите победи в историята си

Това обяви заместник-кметът по културни въпроси в Столична община (СО) доц. д-р Тодор Чобанов

Според вицепремиера българските военнослужещи заслужават уважение за старанието, което полагат, въпреки десетилетията на политическо неразбирателство спрямо армията и нейното орязване. Каракачанов даде и пример: "... за последните 20 години бюджетът за здравеопазване е бил увеличен 4 пъти. Не казвам, че е станало по-добро здравеопазването... а бюджетът на Българската армия беше орязан 4 пъти... последният път с 40% през 2010 година."

Най-глупав би бил спорът с каква техника армията изпълнява задълженията си, допълни министърът. Армията използвала техниката, която имала и която отговаряла на парите, отпуснати от българския народ за модернизация.

Снимка 379756

Източник: БГНЕС

Пред сградата на Министерството на отбраната се събраха много хора, за да разгледат бронираните машини "Хамър", "Командо", "Гардиън" и "Пустинна котка", пишат от пресслужбата на ведомството.

Някои от тях гражданите дори показали умения в разглобяване и сглобяване на автомат "Калашников".

Военнослужещите разясняваха възможностите на техниката и въоръжението, за да отговорят на любопитството на посетителите.

Междувременно за доброто настроение на празника се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, допълват от МО.

Румен Радев: Нашият народ може да бъде господар на съдбата си

Румен Радев: Нашият народ може да бъде господар на съдбата си

Прокламацията на Независимостта бе триумф на българската държавност