Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Това заяви пред БНР Валери Симеонов, зам.-председател на парламента и лидер на НФСБ.

Той обясни, че идеята за създаването на верига държавни бензиностанции ще разбие картелното споразумение, каквото според него категорично има.

По негови думи започва един оздравителен процес, който е непознат за България. "Първите тежки удари срещу олигархията вече са факт, разбиването на срастването на крупния монопол с политическата власт. Първият случай беше ударът върху хазартната империя на Васил Божков. Сега се нанася втори удар върху установен монопол и картел", заяви Симеонов.

Той посочи, че в момента се наблюдава и картел между големите доставчици на мобилни услуги, които по негови думи "тихомълком повишиха и почти изравниха цените на тези услуги".

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Няма проблем с качеството на горивата, според министър Караниколов

"Като вдигат цените, пренасочват приходите си от там, а от друга страна предлагат ниски цени на интернет и на цифрова телевизия, като така ликвидират действащи кабелни оператори, които си плащат данъците. Подложени на атака с ниски цени, тези фирми започнаха да обявяват фалити", обясни Симеонов.

Той посочи, че в най-сивия сектор са автосервизите.

Според него намаляването на ДДС върху ресторантьорските услуги е една от малкото сериозни мерки, които реално ще подпомогнат туризма. Изравняването на ДДС за хотелите с ресторантите премахва една несправедливост в третирането на двете страни на една монета, заяви лидерът на НФСБ.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

По негови думи с тази мярка ресторантьорите ще могат да компенсират част от загубите, които са претърпели през изминалите два месеца и да влязат на сравнително високи обороти в новия сезон.

Относно несъгласието на финансовия министър с намаляването на ДДС-то, Симеонов заяви, че Горанов има своите аргументи бъде против ощетяването на бюджета. Той гледа мащабно на бюджета на държавата и е естествено, че е против да губи по едни 150 млн. лева на година, обясни лидерът на НФСБ.