Лидерите на Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД), която е и сред основните играчи в десния Реформаторски блок, Касим Дал и Корман Исмаилов, придружиха турския вицепремиер Бекир Боздаг по време на обиколката му у нас.

Те пристигнаха в джамията в Кърджали, където бяха посрещнати от председателя на Висшия съвет на мюсюлманите в България Шабан Али Мехмед, районният мюфтия Бейхан Мехмед, но и от местния актив на НПСД, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Нито един представител на ДПС или на общинската и областната управи не се явиха на посрещането на висшия турски държавник. Запитан дали отсъствието е някакъв бойкот, общинският лидер на ДПС и зам.-кмет на града Мухарем Мухарем заяви, че никой от местните власти не е получавал покана и съобщение за височайшата визита.

Касим Дал уточни, че пътува с вицепремиерската свита в качеството си на представител на групата за българо-турско сътрудничество при парламента. Нито един български депутат обаче не се появи в джамията в Кърджали, докато с турската делегация имаше шест от МЕДЖЛИСА.
Придружаващите Боздаг правителствени журналисти от Анкара посочиха, че никъде при посещенията в етнически смесените райони хора от ДПС или от общинските власти не са присъствали на срещите с Боздаг.

Отцепникът от ДПС Касим Дал отказа да разговаря с медиите под предлог, че днес е празник.
За разлика от него официалният лидер на партията Корман Исмаилов се разприказва и в отговор на въпрос заяви, че не съжалява за снимката си с турския премиер Ердоган, разпространявана за предизборната кампания. Според него това било доказателство, че Турция действително подкрепя новия партиен проект в България.

Бекир Боздаг категорично отказа да отговаря на въпросите на журналистите в Кърджали чрез съветника си за медиите. След 45 минути престой делегацията се отправи към Момчилград на посещение в Средното духовно мюсюлманско училище.

Боздаг подари Коран на джамийското настоятелство, а той получи необичаен подарък - голяма снимка на Историческия музей в Кърджали.
За уникалната сграда, която е вакъфски имот, в Окръжния съд в Кърджали е заведено дело от Мюсюлманското вероизповедание.

Същевременно от ВМРО съобщиха, че по време на тайна вечеря снощи в Пловдив с участието на турския вицепремиер Боздаг и българския президент Плевнелиев са допуснати само турски журналисти, а българските бяха избутани грубо с обяснението, че такава била волята на главния мюфтия.

Още по-скандален, според войводите, е списъкът с гостите на въпросната вечеря - сред тях са личният приятел на турския премиер Ердоган - Касим Дал и обвиняеми в процеса за радикален ислям в Пазарджик. ВМРО определя като шокиращо присъствието на подсъдими на една маса с българския президент и официални лица.