За по-малко от две години проектът „Белене" извади наяве редица скрити лобистки интереси.

Това се посочва в позиция на депутатите на СДС в Синята коалиция във връзка с поредния скандал в НЕК и изграждането на АЕЦ „Белене".

През април миналата година бившият шеф на НЕК Красимир Първанов подписа обвързващо споразумение с руската „Росатом" за строежа на централата, без знанието на тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Тези дни стана известно, че друг висш чиновник в НЕК - Марин Ангелов, в писмо до кмета на Свищов, е поискал да се одобри трасето за свързване на централата с националната енергийна система, разясняват депутатите.

Според тях тези факти показват, че строежът на „Белене" никога не е спирал, въпреки решението на Министерски съвет.

И при двата случая, правителството заявява, че действията на ръководството на НЕК са самостоятелни. Твърденията на ГЕРБ, че при тях са най-добрите полицаи започват да олекват. Или може би има теми, които не желаят да разследват за сметка на други показни акции, заявяват в позицията си сините.

От СДС смятат, че това сериозно създава съмнения за съществуването на енергийно министерство в сянка.

Ние, депутатите на СДС в „Синята коалиция", питаме кой е тайният енергиен министър. И призоваваме ГЕРБ да извадят кукловодите на „Белене" наяве. До тогава българските граждани ще бъдат заложници на задкулисни икономически интереси, смятат депутатите на СДС.