Вътрешният министър Калин Стоянов е бил предложен за поста като експерт от ГЕРБ. Преди това от ПП и ГЕРБ са подавали други имена, които взаимно са отхвърлили. Имената главно идваха от Мария Габриел и акад. Денков", заяви Кирил Петков. Допълни и че Калин Стоянов е бил предложен за поста, доколкото си спомня, от Мария Габриел или Бойко Борисов.

Калин Стоянов бил приет от "Продължаваме промяната" и Денков, тъй като видели, че като шеф на ГДБОП работил и по случая с "чувалчетата" и като експерт, максимално неутрален, с оглед и предстоящите избори. Това заяви в студиото на Нова телевизия съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който в неделя бе обвинен от вътрешния министър за натиск.

По думите му при съставянето на кабинета те са търсели именно експерт, който да е максимално неутрален, с оглед и предстоящите избори. "Колегите от ГЕРБ забравят какво се случи само преди няколко месеца. За МВР беше много важно изборът да бъде максимално неутрален", заяви Петков.

Две срещи били провели, а последният път, когато разговаряли било в средата на август месец, когато насред ваканцията на депутатите се разбрало, че се сменят 17 директори на областни дирекции и то без да е съгласувано. Самият Кирил Петков бил изненадан, дори шокиран, тъй като броят на сменяваните бил голям. Целта на разговора бил да зададе въпрос на Калин Стоянов сигурен ли е, че никой не влияе на тези назначения и защо го прави толкова набързо. "Сигурен ли си, че никой не ти влияе на тези назначения, някой да ти ги спуска? А и сред отстранените шефове имаше хора, които се справяха относително добре. Имена не съм подавал. От мен той име не е чул", бяха точните думи на Кирил Петков.

В студиото по телефона се включи и по свое желание министър Калин Стоянов, който потвърди, че последният разговор е от средата на август месец, но каза, че преди това е имало други. Стоянов не отрече думите на Петков и не каза Кирил Петков да му е предлагал конкретни имена за назначения.

Калин Стоянов: МВР Оперативно се ръководи от главсека. Благодаря за вниманието

Калин Стоянов: МВР Оперативно се ръководи от главсека. Благодаря за вниманието

Протестиращи са палели кофи за боклук - това е противозаконно

"От днес този министър, понеже ние му искаме оставката, а ГЕРБ и ДПС го пазят, той е техен, тяхна отговорност", заяви Кирил Петков. По думите му ГЕРБ и ДПС скочили "на живот и смърт" да пазят Кирил Стоянов дори още преди от ПП/ДБ да са му поискали оставката и това е знаково. ПП/ДБ днес ще внесат предложението за създаване на анкетна комисия и ще наблюдават как ГЕРБ и ДПС ще гласуват за тази комисия.

Кирил Петков: Непрекъснато внимаваме да няма намеса, защото сглобката е трудна.

"Ние не искаме държава, в която за МВР е нормално да се бият хора с палка и министърът на следващата сутрин не само да каже, че е било ОК, ами е бил на кино. Недопустимо е когато столицата гори, ти да си на кино", заяви още Петков. Основният проблем, по думите му е "е защо се бият български граждани по кафенетата и улиците, но никой не говори за това".

Кирил Петков коментира и другият случай с обвинение за натиск от страна на министър - случаят Йоловски. Неговото назначение обаче е на "Продължаваме промяната". Кирил Петков потвърди, че е имал една среща с него в неформална обстановка, присъствал е и Божанов, като срещата е била за координация, за да има министерството подкрепата в пленарна зала за законите, които трябва да се гласуват. Обвинението, че е оказван натиск за 600 млн. са "абсолютно неверни" при това, че целият бюджет на министерството е 3 милиона лева.

Йоловски в момента си говори с прокуратурата, няма да бъде уволняван или отстраняван, за да не се мисли, че това се случва по политически причини. От ПП ще изчакат разследването на приключи. Това е и позицията на премиера Николай Денков.

Кирил Петков вече се е убедил, че е много по-добре да има ясни политически назначения, отколкото да се водят експертни министри, за които не се знае кой ги ръководи и носи отговорност.