С решение на министрите от служебния кабинет "Янев" компанията "Монтажи" се изважда от Държавна консолидационна компания (ДКК) и се прехвърля директно към Министерството на икономиката. Целта е да се предотвратят ситуации като тази с 400 язовира, в които се строеше без търгове и обществени поръчки и накрая бяхме останали с 10 язовири. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков. Той добави още две рокади, направени преди края на служебния кабинет.

Миналата сряда замразихме проекта за правителствения комплекс, така че той е спрян и се извършва анализ, тъй като "поредните злоупотреби се случвали дори в момента, докато се говори". 

Кирил Петков: Един министър пролет не прави, политиката е отбор

Кирил Петков: Един министър пролет не прави, политиката е отбор

Фонда на фондовете е към МФ и за това не е проверен като ББР

Подобна стъпка е направена с още две фирми "Екоинженеринг" и Екоантрацид", които се преместват в МОСВ - по същия начин ги притежава Държавна консолидационна компания и не се знае как се изразходват средствата в тези предприятия. Очакванията са чрез преместването да има прозрачност и парите, които се използват, да отиват за ремонт.

На трето място - самите язовири, когато се ремонтират, накрая отиват в държавно предприятие "Стопанисване на язовири, което е в Министерството на икономиката. То ще се прехвърли в Министерство на земеделието, тъй като това са напоителни язовири, които се ползват от земеделски стопани, а в момента стоят празни.

Незнайно защо - несвойствена дейност, тъй като след като бяха ремонтирани, бяха празни. Знаем, че се случва в последния момент, но задаваме и посоката за следващото правителство да започне да го прави, каза министърът.

Петков към ГЕРБ: Не аз съм източвал язовири - милиони са давани за водоеми, стоящи неизползваеми

Петков към ГЕРБ: Не аз съм източвал язовири - милиони са давани за водоеми, стоящи неизползваеми

Министърът е открил нарушения при още два язовира

Министър Кирил Петков смята, че тези стъпки ще направят нова структура на министерството, която ще се раздели с дейностите си и ще започне действия в посока на икономическо развитие.

Била е разисквана и точка дали и как Агенцията за иновации да премине от МИ, заедно с МОН и вицепремиера за евросредствата да има по-добър надзор на средствата. Да не говорим, че са изтекли милиони в посока иновации. Има позитивна нагласа да се действа, обясни министър Петков.

Мнението му е, че ако това се направи, МИ ще стане модерно министерство, където ББР, Инвест България, Българска агенция за "Застраховане", Иновативният фонд може и др., заедно с тях може да е двигател за българската икономика занапред.

Много е важно да се продължат стъпките от следващия министър, това е въпрос, че трябва да се ограничи непрозрачното използване на средства, защото в момента министърът няма достъп до това какво се случва в компания "Монтажи". Този вид компании - един вид "като шапки са били най-доброто - реално за изтичане на нашите средства", коментира Кирил Петков.

ВМЗ-Сопот излиза на протест

ВМЗ-Сопот излиза на протест

Те имат две искания

Той коментира и протестите във ВМЗ - Сопот, като поясни, че протестиращите искат преразглеждане на Борда на ВМЗ, няма да има стачки, защото им казал, че конкурсът за нови директори на Държавна консолидационна компания приключва в петък и се надява се да се даде нова посока. Петков обясни, че ако има по-дълъг срок на управление, не вижда защо тази Държавна консолидационна компания трябва да съществува, тъй като ВМЗ става по-сложно. На 100% съм за ВМЗ да е 100% към МИ и да с премахне тази шапка, категоричен е той.

Няма време за губене, всеки ден е важен, тези доклади са началото на всички тези процеси и ако служебното правителство продължи в негова форма, всеки ден ще се продължат тези процеси, ако не се смени цялата структура на МИ и то не зависи толкова от министъра, ако се преструктурират този вид шапки да не се прикрива отговорност - както аз мога да кажа, че не знам какво се случва в "Монтажи" сега, това един министър не може да го каже, добави Петков.

Целият екип ще обясни на следващия министър на икономиката какво трябва да се направи, каза служебният министър на икономиката.

Кирил Петков събира данни от ББР за прокуратурата

Кирил Петков събира данни от ББР за прокуратурата

Точно преди да влезем за една бройка още един 150 милионен кредит щеше да бъде даден