България е суверенна държава, заяви от трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков за искането на Русия натовските войски да се изтеглят от територията на страната.

Министър-председателят се отзова на призивите за реакция от страна на опозицията в парламента.

По думите му отдавна сме направили избор да сме член на НАТО и да организираме своята отбрана. Вашингтонският договор не предвиждал втора категория членове на Алианса. Петков призова Русия да работи за по-сигурна Европа и за деескалация на напрежението.

Даниел Митов от ГЕРБ отново настоя за свикване на КСНС. Той критикува краткото изказване на министър-председателя. Очакваме много по-детайлна позиция, подчерта депутатът.

ГЕРБ искат КСНС за натовските войски и руския ултиматум

ГЕРБ искат КСНС за натовските войски и руския ултиматум

Кирил Петков: България е суверенна държава и сме направили своя избор

Христо Иванов изрази задоволството си от бързата реакция на премиера. "Демократична България" са за развитие на колективната ни сигурност, заяви Иванов и обеща подкрепата на ПГ на ДБ за правителството.

Екатерина Захариева от ГЕРБ също излезе на трибуната и настоя за свикване на КСНС, обръщайки се към премиера, въпреки че правомощията са на президента Румен Радев.

Цончо Ганев от Възраждане каза, че само българският народ може да решава какви войски ще има на наша територия. Русия и САЩ не можели да се месят в отбраната ни. България няма нужда от никаква конфронтация. От "Възраждане" се съмняват чии интереси защитава правителството.

Припомняме, че изказването на Кирил Петков дойде след искане на опозицията премиерът да докладва относно искането на руското външно министерство за изтеглянето на войските на НАТО от България и Ръмуния.

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Като част от предложенията за сигурността, които обсъжда със Запада

Позиция по темата изказаха в парламента изказаха от "Демократична България" Христо Иванов и Костадин Костадинов от "Възраждане", а останалите партии предпочетоха да запазят мълчание. 

Кирил Петков се фокусира върху разговори и деескалация

Кирил Петков се фокусира върху разговори и деескалация

Не отговори за испански кораби в Черно море