"Ние изнасяме оръжие, амуниции за наши партньори за ЕС, няма скрит внос за Украйна, нашата стъпка е износ към Полша. Думичката: "Украйна" я няма (в интервюто пред "Гардиън" - б.р.), аз говорех за износ за Полша.". Това заяви в Брюксел премиерът в оставка Кирил Петков по повод интервюто му в британския всекидневник "Гардиън". Той е в белгийската столица за участие в срещата на върха на ЕС - Западни Балкани.

За решението на парламента е важно е да имаме максимална представителност, каза Петков.

Решението, което Френското правителство и ЕС реално подкрепят и осъзнават, че българските изисквания стават европейски, каза Петков. 

ВМРО скочи срещу решението на НС да вдигне ветото срещу Северна Македония

ВМРО скочи срещу решението на НС да вдигне ветото срещу Северна Македония

Патриотите определиха днешния вот като национално предателство

"Време е правителството на РСМ да поведе своята нация. Те са готови да направят стъпките това да стане реалност. С помощта на европейската дипломация, на натовските партньори ще могат да преодолеят трудностите и да поведат своята нация към Европа", обясни премиерът в оставка и каза, че получил поздравления от всички премиери.

"За това, че взехме проевропейска позиция, те са разбрали условията, които са важни за България. Много е важно правата на българите да са защитени в РСМ, това е важно за всички. Нашите изисквания са европейски", каза Петков. 

Сали Бериша се извини вместо Еди Рама, който продължава да говори срещу България

Сали Бериша се извини вместо Еди Рама, който продължава да говори срещу България

Рама не представлява мисленето на албанците, уверява Бериша

Той изтъкна, че е много важно един политик да си държи на думата. Важно е такива решения да се вземат с максимално широка подкрепа. Това решение трябва да бъде с максимално широка подкрепа - 170 от 240 депутати.

"Възраждане" се изявиха, въпреки че и те осъзнават, ИТН също подкрепят. Разбираме, че другата реторика е била политическа дъвка, която се ползва", изля мислите си премиерът в оставка Кирил Петков. 

Потомък на Гоце Делчев: Ако лекарите работят като македонските историчари, жив човек нямаше да има

Потомък на Гоце Делчев: Ако лекарите работят като македонските историчари, жив човек нямаше да има

Т. нар. "мултиперспективност" е фалшификация на историята, категоричен е Христо Христов

По думите му сега изцяло задачата е при македонците. Мисля, че европейската дипломация ще започне да работи усилено, да може това предложение да се приеме. И РСМ трябва да искат правата на всички общности да са защитени, препоръча той и каза, че това е основна задача и за европейските ни партньори.

Ние като правителство платихме огромна цена, за да стигнем до тук, сега тяхната цена трябва да бъде платена. Цената, която платихме не беше за РСМ, а за това, че спряхме корупцията, каза Петков по повод падането на българското правителство след вот на недоверие за провал във финансовата политика.

"Има решения, които да се вземат бързо, мисля, че правилният начин е както го направихме ние", допълни Кирил Петков. 

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Някои от по-важните факти в двустранните ни отношения с РСМ:

На 17 ноември 2020 г. България наложи вето за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на РС Македония, но не и на Албания. Причина за ветото са нерешените въпроси между София и Скопие, опита Македония да открадне части от историята ни, непризнаването на българите като държавотворен народ, нападенията над български граждани, паметници и културни центрове.

Председателят на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония Петър Колев определи като брутален фалшификат преброяването в Северна Македония. До февруари 2021 г. над 140 000 души от Северна Македония са взели български паспорти, с които добиват двойно гражданство - българско и македонско. При преброяването през март 2022 г. В Северна Македония само 3504 българи се осмелиха да признаят своя произход. По думите на проф. Проф. Иван Илчев след 100 г. преследвания 3500 признали, че са българи в РСМ, е много.

На 4 юни 2022 г. бе подпален българския културен дом в Битоля.

На 15 юни 2022 г. Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат директно внасяни в Народното събрание. Държавният глава Румен Радев насочи вниманието и към Протокола, който засягал точно темите за културно-историческото наследство и езика на омразата.

На 20 юни 2022 г. президентът Румен Радев обвини премиера Кирил Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ, тъй като от компетентност на Министерски съвет е да актуализира Рамковата позиция и едва след това тя трябва да бъде внесена в Народното събрание.

Преди това именно темата Република Северна Македония и ветото, наложено от страната ни върху Преговорната рамка се превърна в изтъкваната от ИТН причина за напускането на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

На 21 юни - денят, когато в парламента се водеше дебата за вот на недоверие след призив от партия "Продължаваме промяната" външният министър в оставка Теодора Генчовска свали грифа "Секретно" от документите по преговорите с Република Северна Македония и заедно с предложението на френското председателство цялата преписка по Преговорната рамка с РСМ би трябвало да е вече в ръцете на депутатите.

Три последователни дни държавният глава Румен Радев критикува премиера, че се опитва да прехвърли отговорността на Народното събрание при положение, че решението се намира в ръцете на Министерски съвет и Рамковата позиция трябва да бъде актуализирана от него.

На 22 юни 2022 г. лидерът на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов също призова премиера Петков да не се страхува, като му обеща гласуването на депутатите от ГЕРБ в подкрепа за френското предложение.

Малко по-късно говорителят на правителството Лена Бориславова коментира, че кабинетът отказва предложението на Борисов.

На 24 юни 2022 г. депутатите приеха България да приеме позиция по предложението на френското председателство на Европейския съюз за Северна Македония, която дава право на правителството да свали българското вето върху преговорите на страната за членство в ЕС. "За" гласуваха 170,"против" бяха 37, "въздържали се" - 21. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", Демократична България и ДПС, против - "Възраждане" и "Има такъв народ", а БСП се въздържаха.