Ние сме един отбор, но ако някой стъпи накриво, първите хора, които ще бъдат разследвани, сме ние. Антикорупционната комисия да може да разследва всеки. Искаме промяна в закона за КПКОНПИ - Антикорупционната комисия да получи разследващи функции. Това заяви пред БиТиВи Кирил Петков - съпредседател на партия "Продължаваме промяната" и евентуален премиер.

Всичко, на което сме се съгласили по време на преговорите между коалиционните партньори (ПП, ИТН, БСП и ДБ), ще бъде заложено в бюджета. Всяка една от тези мерки, започва с директна сума към бюджета. Очакваме около 4% дефицит.

С истински контрол върху НАП, без вдигане на данъците, но събиране от всички налози, ще има приходи, очаква Петков. Ние не вдигаме като процент от Минималната работна заплата (МРЗ) праговете за облагане на високите заплати, каза той. Ако погледнем кога за пръв път е сложен този праг, сега е 2,3 - едно от най-ниските равнища. Единствено, което казваме е, че този праг ще бъде актуализиран. Икономиката се развива, всички прагове трябва да се движат съразмерно, поясни той.

ПП, ИТН, БСП и ДБ подписват коалиционното споразумение в неделя?

ПП, ИТН, БСП и ДБ подписват коалиционното споразумение в неделя?

Кирил Петков потвърди номинацията на Бойко Рашков

Оптимистично новият кабинет може да е готов идната седмица, реалистично - след седмица, каза Петков. Имаме още стъпки - днес да изпратим договора до всичките ни партньори. Днес ще финализираме договора, чакаме обратна връзка, те да го потвърдят, да минат техните вътрешни съвети. Ако всичко е наред, до сряда да има финализиран договор и разпределението на министерства.

В коалиционното споразумение няма да има санкции както в бизнес договор. Ще се изисква да се изпълни дадена точка, ако не се изпълни, ще се изискват резултати на лидерско ниво. Отговорността ще се носи от коалиционните партньори и от хората, които те са избрали да ръководят, каза Петков.

анкета

Колко ще изкара това Народно събрание

Виж резултати

Три месеца 21.3%

Година 22.1%

Две години 9.1%

Пълен мандат 41.1%

Избори до дупка 6.5%

Въпросът е дали хората, които всяка партия ще номинира, ще имат капацитет за това. Всеки един от коалиционните партньори ще има собствен избор. Те трябва да си носят и отговорността заедно с хората и екипите. Всяка партия ще номинира най-добрите си кадри да ръководи даденото министерство. Включително и зам.-министрите ще се надяваме да бъдат избор на самия министър. Вместо хора, които да следят отвътре, ще искаме резултати, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Асен Василев потвърди още две предложения на ПП - Рашков и Денков

Асен Василев потвърди още две предложения на ПП - Рашков и Денков

Съдебната реформа ни спъва и за Шенген и за Еврозоната

Ще дадем възможността на министрите да си изберат екипите и ще изискваме резултати. Екипите ще бъдат номинации от партиите, те ще бъдат министрите на България, ще отговарят за задачите, които сме си поставили. Няма да има никакви политически чадъри, всеки, който реши да стъпи настрани от правата линия, ще бъде подложен на тежестта на закона, обеща Кирил Петков.

По думите му номинирането на депутата от ДПС Делян Пеевски от два избирателни района, е една голяма грешка на ДПС.

Запитан дали не може да се монополизират цели сектори, например земеделието отива в една партия, той отговори, че монополизиране е когато си хванал ресурс и го ползваш за себе си.

Всички имена за състав на кабинет са спекулации, обяви Асен Василев

Всички имена за състав на кабинет са спекулации, обяви Асен Василев

Ноември месец бюджетът е на плюс, смята Асен Василев

Монополизиране на обществени ресурси не може да има. Общественият ресурс е на обществото. Ние сме управляващи тези средства. Никой министър не може да притежава нищо.

Зеленият сертификат е правилна стъпка, според Петков. Ако се изисква влизането в ресторант така, значи трябва и влизането в парламента да е така.

Ресторантьорите искат „зелен сертификат“ и в администрацията

Ресторантьорите искат „зелен сертификат“ и в администрацията

Открито се говори за локдаун