Ако до 19 август служебното правителство не потвърди офертата за танкерите за октомври и ноември, това е риск. Голям риск е да не се заключат октомврийския и ноемврийския кораб. Категоричен в тази теза бе бившият премиер Кирил Петков в студиото на Нова телевизия.

Той посочи, че правителството му е оставило обвързваща оферта, което е най-добрият вариант, включително оставило и фирма, която е била готова да отстъпи слота си за октомври и ноември. Дори и служебното правителство да трябва да осигурява другите пет слота, природният газ ще се оскъпи с не повече от 10 долара, т.е. седемте танкера ще са с 20 долара под пазарната цена в Европа по днешни цени. Регазификацията при никакви условия не може да струва повече от 10 долара или евро. Най-важното, по думите на Петков, обаче е, че доставките ще са сигурни и идват директно от производител.

"Офертата за седемте танкера е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат "Те подписаха еди какви си газови договори". Искахме да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка.

Кирил Петков: След една крачка напред - две назад по всички линии

Кирил Петков: След една крачка напред - две назад по всички линии

Петков пита за рокадата в НАП без да уточнява за миналото на Румен Спецов

Той недоумява какво пречи на служебното правителство да го направи, щом той за две седмици след спирането на руския газ е успял да намери два слота за първите два танкера втечнен газ.

Не цената, а сигурността на доставките на газ и петрол е основното, към което трябва да се стремят българските власти, настоя Петков. Именно "Газпром" се е доказал като несигурен доставчик. Дори и да пусне газа през септември, какво ни гарантира, че ще имаме газ през октомври или ноември в началото на отоплителния сезон, пита Петков и още: "Дори и да приемем схемата за плащане в рубли и да правим като Германия, то и на Германия "Газпром" спря газа?"

Енергийни експерти: Забравете договора с Газпром и подписвайте за танкерите

Енергийни експерти: Забравете договора с Газпром и подписвайте за танкерите

Няма да получим нито един куб. м. руски газ, ако не подпишем нов 10-годишен договор

Петков обясни, че всеки ден "Булгаргаз" продължава да иска от "Газпром" да си изпълни договора и това не се прави случай - ако случайно решат да пуснат газа, да могат да го пуснат във всеки ден, в който решат, и ако отидем на съд да се види, че българската страна е била изрядна по този договор.

За това дали купуваме, но и от посредници руски газ, както настояват от ГЕРБ, Петков отсече, че в корабите няма и една молекула руски газ. А когато двата танкера с втечнен газ вече са били договорени, "Булгаргаз" е продължил да купува от свободните количества, които Гърция е можело да ни даде. "Газът, който е купуван през това време от Гърция, може да е бил руски, но "ние нямаме опцията гръцки газ или газ от "Газпром". Нямаме опцията "Газпром"."

Петков заяви, че е останал изключително учуден, че във въпросния щаб не е бил поканен никой от "Булгаргаз", както и че никой не се е обадил на тази фирма, готова да отстъпи слота за октомври. Както и че една седмица американската фирма с танкерите не е била потърсена. "Въпросът е какво прави този кризисен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският кораб е голям риск", отсече Кирил Петков.

За гръцката връзка Петков заяви, че технически тръбите са готови, по време на официалното откриване вече е течал газ 40 бара и единственото, което остава е да се издадат акт 15 и 16. Гърция е готов с хартийките си, ние трябва да издадем нашите, посочи Петков и допълни, че ако това не се случи до септември месец, вече може да се твърди, че има умисъл. В момента той не твърди това.

Проблеми и при строежа на интерконектора с Гърция установи новата власт

Проблеми и при строежа на интерконектора с Гърция установи новата власт

Имало възражения на институции – Пожарната, МОСВ, Напоителни системи

Дерогацията и диверсификацията не е въпрос на идеология, а въпросът е имаме ли газ и петрол през зимата. Видяхме какво прави "Газпром", как да разчитаме, че зимата ще си спазва договора, обясни Петков и настоя, че най-доброто е още тази зима да не сме зависими от "Газпром".

На въпрос за пълненето на Чирен, Петков обясни, че в момента газохранилището е пълно повече от миналата година и се пълни по график. Има и технически пречки да става с по-бързи темпове, като правителството на Петков не е вкарало само 10% от втория танкер, което количество е можело да бъде нагнетено.

България не спря в нито един момент подаването на газ. На фона на цялата криза в Европа, ние се справихме идеално, е уверен Кирил Петков.

Борисов трябва да се пенсионира - Петков чул това и в Европа

Борисов трябва да се пенсионира - Петков чул това и в Европа

Кирил Петков: Освен да победим октомври месец, нямаме друг избор

По-късно бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че България е ощетена с над 200 млн. евро заради покупка на руски газ чрез посредници.