Кирил Йорданов отново ще се кандидатира за кмет на Варна, обяви самият той на пресконференция в морската столица. Коалицията от партии, които ще го подкрепят, до този момент не са подали регистрация в ЦИК за участие в предстоящия местен вот.

Запитан кои са те, Йорданов отказа да ги назове конкретно, а спомена, че ще бъдат осветени около 15 септември. Тогава трябва да бъде подписано предизборно споразумение. Бившият кмет на морския град уточни, че става въпрос за съществуващи партии.

"Встъпих в четвъртия си мандат с оперативна визия и програма. Прекратих предсрочно мандата си, защото това бяха правилата на честта. Тогава изгубихме и един млад живот. Поех отговорност за чужда вина. През 2013-та година беше извършен преврат за овладяване на властта във Варна. Подавайки оставка, не изпълних това, за която бях поел отговорност", каза Йорданов.

Самозапалването на Пламен Горанов той окачестви като "непредпазливост и известна степен самонадеяност", опирайки се на изводите на прокуратурата.

Бившият градоначалник е доволен, че по проектите, започнати в неговите мандати се "проявява старание да бъдат довършени". Той цитира предшественика си Христо Кирчев от 1999 г.: „Не мога да не се радвам, ако в бъдеще има успехи". Тогава Йорданов спечели първия си мандат.

Макар и да обясни, че не е водил разговори с АБВ, районните структури на партията в районите „Одесос", „Младост" и „Приморски" са го предложили за кандидат-кмет, обясни Йорданов. Той и коалицията, която го подкрепя, ще обявят и листа общински съветници, както и кандидати за районни кметове.

Екскметът определи като фаворит в предстоящата битка действащия кмет Иван Портних, а своите шансове оцени като високи.

Дарик предаде, че срещата на Кирил Йорданов с медиите се проведе в пълна зала с негови подръжници, някои от които носеха плакати. Един от тях гласеше „Комптентност срещу безхаберието, да изберем правилния път".

В подкрепа на кандидатурата му се обявиха протестиращи от квартал „Чайка", както и представители на сдружението „Грамада".

Йорданов беше кмет на Варна от 1999 г. до 2013 г., когато подаде оставка след самозапалването на Пламен Горанов и заради протестите в града.