Кметът на Карлово Емил Кабаиванов се обяви против закриването на митническото бюро в Карлово, съобщи БНР.

В писмо до министъра на финансите Владислав Горанов той настоява при готвеното през 2019 година преструктуриране на Агенция "Митници", бюрото да бъде запазено.

Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане
Обновена

Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Данъкът върху старите коли не означава "замърсителят плаща", мотивира се Радев

Припомняме, един от мотивите за налагане на вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане от президента Румен Радев бе за промените, които засягат преструктуриране на митниците, без да е променян Закона за митниците.

С измененията се предлага преобразуване на митниците в териториални дирекции е форма на закриване. Това води до съкращения без предизвестие на висши държавни служители, мотивира се Радев.

"Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба и уволнените се лишават от съдебна защита", мотивира се държавният глава.

И промените, които засягат дейността на митниците са направени между първо и второ четене. Тъй като промените са обсъдени само на едно гласуване, това също противоречи на Конституцията, мотивира се президентът.

Промените в Закона за корпоративно подоходно облагане бяха приети от НС на 07 ноември 2018 г., а ветото бе наложено на 13 ноември 2018 г.

Кметът Емил Кабаиванов е провел среща и с 15 от най-големите фирми, ползващи услугите на митническото бюро в Карлово. Представителите на бизнеса също са изразили опасенията си от закриването на митническото бюро.

То покрива територията, освен на Карлово, и на още три общини - Хисар, Сопот и Калояново. Общо над 50 компании и физически лица са негови клиенти. Сред тях е и структуроопределящото предприятие Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ), което произвежда стоки, свързани с отбраната и българската оръжейна индустрия.

Закриването на митницата в Карлово би довело до негативни последици за икономиката и инвестициите в целия регион, до напрежение сред фирмите и гражданите и риск то да прерасне в непредвидими форми на протест, се казва още в писмото на кмета Емил Кабаиванов.