правителство Националното сдружение на общините настоява да се създаде министерство или агенция за координация на изпълнителната и местната власт. Това стана ясно след срещата на кметове с министър председателя и четирима министри.

Работна група предстои да направи програма за работата на новия орган, който ще бъде създаден с постановление на правителството, заяви Николина Хаджигеоргииева, кмет на Ямбол.

Тя подчерта, че в повечето страни има такъв орган, който осъществява връзката между държавната и местната власт.

Финансовият министър по време на срещата е гарантирал, че след края на първото полугодие, когато се отчетат финансовите резултати на общините, ще им бъдат отпуснати 130 млн. лева, в които да бъдат държавно делегираните дейности на страните.

Националното сдружение е представило на Министерския съвет десет свои предложения, които предстоят да се обсъдят. Сред тях е участието им в проекти по предприсъединителните програми на Европейския съюз, съгласуване с кметовете на актовете на МС, които засягат общините. Представители на местната власт настояват и да участват в заседанието на кабинета, когато се обсъждат теми, отнасящи се за тяхната работа.