Коалиционен съюз между ГЕРБ и ДПС би бил еднакво опасен и застрашителен и за двете формации. Това мнение изрази социологът Антоний Гълъбов, цитиран от БНР. Според него коалиция между двете партии няма. По думите на Гълъбов позицията за актуализация на бюджета на ГЕРБ и ДПС е еднаква, но причините са различни. Социологът е категоричен, че в момента ДПС маневрира в много сложна ситуация, в която предпочита да подкрепи разумните решения, отколкото да следва лоялно БСП. По думите му това се случва от месец и половина насам.

Антоний Гълъбов обясни, че началото на разделението между БСП и ДПС е било поставено в резултат на изявлението на Станишев по повод Украйна, на референдума в Крим. Именно тогава за пръв път ДПС е дало ясен сигнал, че не е готово да следва своя коалиционен партньор във властта, след като той се кани да катастрофира. „Така че това, което виждаме в момента, е по-скоро маневрата на ДПС, отколкото някакъв траен тип коалиция", посочи Гълъбов.

Той смята, че исканията на президента към народните представители са изпълними, но въпросът е в това по какъв начин се оценява ситуацията.

„От изявлението на г-н Мерджанов след президента разбрахме, че всъщност БСП не оценява кризата в мащабите, в които я виждат повечето наблюдатели, а точно обратното", посочи социологът. По думите му отново сме свидетели на възстановяването на говоренето срещу президента и на този тип институционална война, на която бяхме свидетели и през изминалата една година.

По отношение на отказа на БСП да актуализира бюджета Гълъбов каза, че нежеланието да се съобщи действителното състояние на страната е много голям проблем, защото това ще се превърне в приоритет на дейността на служебното правителство. То ще трябва в края на своя кратък мандат да осведоми българското общество за действителното състояние на страната, тъй като правителството в оставка не пожелало да направи това, посочи социологът.

По думите му позицията на БСП в момента е слаба и именно заради това е по-агресивна. Коалиция за България се разпадна. БСП остана сама и в навечерието на изборите за нов председател най-вероятно ще предпочете да запази тази конфронтационна риторика, предположи Антоний Гълъбов.