Симеон Всяко нещо трябва да се проверява. Така премиерът Симеон Сакскобургготски коментира изявлението на министъра на финансите Милен Велчев, че в МВР има хора, които подпомагат контрабандата.

В отговор на въпрос дали има вражда между министрите Велчев и Петканов Сакскобургготски заяви, че дори такава да съществува, тя трябва да се урежда на четири очи, а не чрез медиите.

Запитан дали вярва в качеството на министрите си, той каза: “Ще видим”.

Помолен да коментира резултатите от последните социологически проучвания, според които рейтингът на НДСВ рязко е спаднал след скандала с доклада на МВР, премиерът заяви, че не е социолог и не може да даде компетентен анализ.

Той отказа коментар и на последното решение на НИС на СДС да иска оставката му, като се мотивира с факта, че му е нужно време да се посъветва и позамисли за намерението на дясната опозиция.

Георги Петканов МВР не разполага с данни за връзки на български политици с организираната престъпност, заяви след края на днешното заседание на политическия съвет на НДСВ министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

На въпрос дали в структурите на министерството има хора, които подпомагат контрабандата, Петканов отговори, че вероятно това твърдение е вярно.

Министърът заяви, че няма разлика между първоначалния вид на доклада на МВР и този, на който, по думите му, лично е предал “литературен вид”. Той съобщи, че Военна прокуратура вече е образувала дело по въпроса, за изтичането на информация от секретния доклад в медиите.

Резултати от разследването обаче все още няма.

Във връзка с изтичането на информация политическият съвет на НДСВ ще препоръча на МВР да разшири кръга от мерки за опазване на класифицираната информация, съобщи Владимир Дончев, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

На днешното заседание на парламентарната група на НДСВ ще присъстват вътрешният министър Георги Петканов, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шефът на НСБОП Румен Миланов.

Те са поканени във връзка със скандалния доклад.

Очаквайте повече информация в следващите часове.