От партия "Консервативно обединение на десницата" (КОД) смятат, че единственият полезен ход за обществото е правителството да влезе в парламента с искане на вот на доверие до края на месец юли. Това се казва в декларация на националното ръководство на партия "консервативно обединение на десницата". Заедно с вота на доверие, те предлагат правителството да смени и конституцията като отпадне възможността за съставяне на "служебно правителство".

Като мотив за становището си от КОД изтъкват, че управляващото мнозинство с поредица от непрозрачни действия и липса на ясни приоритети, предизвика сериозна политическа криза в страната.

Без определена конкретика от КОД изтъкват противоречивите действия в икономическата, социалната сфера и енергетиката (вдигането на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене" - б.р.).

"Очевидно е, че мнозинството не се справя със задачата да изолира от публичен икономически ресурс и нелегитимно политическо влияние "търговската корпорация" ДПС. Липсата на действия в тази посока, делегитимира основанията за участие на ОП в управлението", пишат от партията на Петър Москов.

От дясната партия са категорични, че квалифицирането на гражданските протести като платени, означава неразбиране на ролята на политическите партии в обществения живот.

Хората са на улицата, за да кажат че не са доволни, работа на политическите партии е да им дадат перспектива и пътна карта за постигането й.

Оценката ни е, че по отношение на реализацията на стратегическите политически цели на десницата това мнозинство е изчерпано.

В същото време от КОД са наясно, че служебно правителство на президента Радев, с неясен времеви хоризонт не е решение на политическите цели на дясно мислещите хора в България. То представлява заплаха за част от постиженията на демокрацията и евроинтеграцията на страната ни. Според тях, служебно правителство ще тласне в неправилна посока политиките по острите проблеми пред българското общество, сред които и действия по откъсването на България от геополитическото влияние на Русия.

Служебно правителство ще доведе до бъдещо парламентарно мнозинство около БСП и нейните сателити и повишено влияние на ДПС, убедени са от новата дясна формация.

Искания вот на доверие да бъде с конкретен план - действия и календар за изпълнението им до редовните парламентарни избори по следните въпроси. Предложените от КОД теми са:

  1. Ефективна система от мерки и финансови механизми за противопоставяне на икономическата криза.
  2. Конкретен план за контрол над епидемията.
  3. Ясен ангажимент с конкретни действия за защита на националната сигурност от руската геополитическа експанзия.

За КОД, като дясна партия, при изпълнение на тези приоритети е важно следното:

- Антикризисните мерки, насочени към подпомагане на засегнатите хора, а не към захранване на приближени бизнес кръгове.

- Ангажимент за изискване на временен мораториум върху плановете ЕК за "Зелена сделка", която ще повиши цената на енергоносителите за домакинствата, допълнително ще намали рентабилността и конкурентоспособността на българското производство и ще увеличи безработицата.

- План за контрол над епидемията, основан на ясни приоритети и мерки обвързани единствено с обективни публично проследими показатели

- Гаранция за влизането в експлоатация на газопровода "Балкански поток", само и единствено едновременно с интерконекторната връзка с газовия терминал в Гърция.

- Изискване за пълна публичност и отказ от търговска тайна на участниците в процедурите за строеж на АЕЦ "Белене"

- Започване на процедура по промяна на Конституцията, която премахва съществуването на института "Служебно правителство", водещ до формиране на изпълнителна власт без санкцията на суверена.

Отказ от изпълнението на такива действия означава, че мнозинството на ГЕРБ и ОП ще носи цялата вина за нарастване на общественото напрежение, за последващото нанизване на страната на "социално-либералният вектор" (по думите на Ахмед Доган) и връщането в геополитическата орбита на Русия, пишат от КОД.