Пенсионерите получават допълнително пари за коледните празници. Това стана ясно от изявление на министър-председателя Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Правителството ще отдели 50 млн. от събраните средства от приходните агенции, прокуратурата и контрабандата, без да пипа резерва.

Кабинетът одобрява допълнителен трансфер в размер на 50 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за декември 2016 г.

По думите на премиера, за 2 години са дадени 260 млн. лв. допълнително за пенсионерите.

Коледни добавки от 40 лв. ще получат всички пенсионери с пенсии до 300 лева. Това обяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, след като правителството одобри отпускането на допълнителен трансфер за държавното обществено осигуряване на стойност 50 млн. лева.

"Правителството одобри да бъдат осигурени коледни добавки за пенсионерите, които получават пенсии до 300 лева. Това е прагът на бедност. Допълнителният трансфер е на стойност 50 млн. лв. и всеки един пенсионер ще има възможност да получи допълнително 40 лв. като коледна добавка", заяви Русинова.

Тя допълни, че за последните две години правителството е отпуснало допълнително над 250 млн. лв., за да осигури възможност за Великденски и Коледни добавки за пенсионерите.

Над 1,2 млн. са пенсионерите, които ще получат коледни надбавки от общо 2,118 млн. души. Считам, че това е една добра помощ в навечерието на зимните месеци и празници. Добавките ще бъдат получени с пенсиите за месец декември, допълни социалната министърка.