пл. Батенберг

България е дясната ни ръка в борбата срещу тероризма, заяви американският държавен секретар Колин Пауъл в София, след срещата си с премиера Сакскобургготски. Той цитира думите на президента Джордж Буш – Ние не забравяме нашите приятели.

Беше важно за мен, че България застана до САЩ по време на дебатите в Съвета за сигурност по Ирак, заяви Пауъл. Като малка страна, вие можехте да се отдръпнете, но България знаеше какво трябва да прави и застана твърдо и силно зад антитерористичната идея, подчерта американският държавен секретар.

Пауъл уточни, че САЩ са готови да подпомогнат нашата страна финансово, както и по-други начини, за да може България да участва пълноценно в глобалната война срещу тероризма. Държавният секретар подчерта в този контекс, че всяка една цивилизована страна трябва да участва в тази война.

ПауълПреди много години съм минавал през България като армейски офицер – тогава, когато отношенията между двете държави не бяха много добри. Но сега виждам, че промените оттогава в България са изключителни, заяви в началото на брифинга Колин Пауъл.

САЩ търсят начин за справяне с тероризма и регионалните конфликти. Това е причината за преразпределянето на военните ни бази в Европа, заяви държавният секретар на САЩ Колин Пауъл, след разговори си с български политици.

Идеите ни при разпределянето на базите вече са различни от тези преди края на студената война, когато основен враг беше Съветският съюз и социалистическият блок. Затова се налага преструктуриране на американското военно присъствие в Европа, обясни Пауъл.

Той каза, че за американското правителство вече не съществуват понятия като Стара и Нова Европа, за тях има само една Европа, която трябва да обедини усилията си срещу световния тероризъм.

С оглед на разширяването на територията на Алианса с приеманането на нови страни-членки, ние ще търсим и по-логично преразположение на нашите войски, заяви Пауъл.

ПауълНа това преместване на бази не трябва да се гледа като на някакав нов военен град. Ние ще търсим нови, но готови бази, подходящи за учения, съвместни със страната домакин, уточни американският държавен секретар.

По отношение на резолюцията за бъдещето на Ирак, която се обсъжда в Съвета за сигурност на ООН, Пауъл каза, че най-важното за американското правителство е да се осигурят източници за препитание на иракския народ. В този смисъл, САЩ са против идеята за временно вдигане на икономическите санкции против Ирак и поддържат идеята за цялостната им отмяна.

Това е начинът да се осигури възможно най-бързо възобновяване на търговията с нефт в Ирак, като по този начин ще се подобри материалното състояние на народа на страната.