Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да стане факт, ако има промяна на държавния бюджет на страната ни. Предложеният трансфер от допълнителни 225 млн. лева от държавната хазна към Здравната каса ще стане факт единствено, ако в големия бюджет се отрази от къде точно идват тези пари.

Като източник на въпросните 225 млн. лева може да се посочи свиването на разходите на някои министерства и ведомства, без да се пипа дефицитът, но това може да бъде разписано допълнително между първо и второ четене в пленарна зала на законопроекта за актуализация на държавния бюджет.

Всички тези обяснения даде министърът на финансите Петър Чобанов пред депутатите от три парламентарни комисии, а именно - по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и по здравеопазване. Днес те се събраха за втори път, за да опитат да гласуват корекцията на парите за НЗОК и на държавния бюджет.

Както обещаха, народните избраници от ГЕРБ не се появиха на заседанието, а по-рано и не позволиха откриването на днешното парламентарното заседание, като не осигуриха кворум.

Припомняме, че вчера правителството изпрати официално предложение към Народното събрание за гласуване на актуализация на бюджета на Здравната каса и като цяло на държавния бюджет.

Идеята на министрите бе да се дадат 225 млн. лева за НЗОК, което обаче да стане за сметка на увеличаване на дефицита. От тези пари трябваше да има и трансфер на средства в размер на 1,7 млрд. лева за справяне със създалата се ситуация около Корпоративна търговска банка (КТБ).

Изнедващо БСП обяви, че няма да подкрепи корекция на държавния бюджет, а само на този за НЗОК. Социалистите смятат, че въпросните 1,7 млрд. лева за КТБ могат да дойдат от фискалния резерв на страната ни.

Депутатите от трите парламентарни комисии, единствено от БСП и ДПС обаче, все пак решиха да гласуват поотделно законопроектите за актуализация на парите на НЗОК и на държавния бюджет. Така и трите комисии към Народното събрание одобриха на първо четене идеята за допълнителни пари за Здравната каса, но не подкрепиха корекцията на целия бюджет на страната ни.

Интересен бе фактът, че от ДПС подкрепиха и така предложената актуализация на държавния бюджет.

"БСП не подкрепи предложението на правителството, защото те противоречат на макрорамката на страната. Това е чиста политическа пропагадна преди изборите", обясни позицията на БСП, която е и мандатоносител, социалистът Румен Гечев.