ген. Колев Средно по 15-20 полета на съюзнически самолети за денонощие се осъществяват над България. Това заяви днес във Варна началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев.

Според него, до този момент над въздушното пространство не са преминавали бомбардировачи.

Той каза още, че българската рота, която ще замине в съседна на Ирак държава е в повишена готовност, но все още няма точна дата за заминаването на контингента. По-важното е обаче, че статутът вече е одобрен, допълни ген. Колев.

Войната в Ирак показа огромното технологично превъзходство на съюзниците. Не мога да кажа дали тя се развива по план, тъй като не съм запознат с плановете на съюзниците, каза той.

Ген Колев участва в среща “Ролята на ВМС в борбата с асиметричните заплахи в Черноморския регион” на командващите военноморските сили на страните от черноморския басейн.

В курорта “Ривиера” дискутират представители от военните флотове на България, Франция, Грузия, Гърция, Италия, Румъния, Русия, Турция, Украйна, Великобритания и командването на Обединените военноморски сили на НАТО в Южна Европа.

В рамките на два дни ще бъдат дискутирани проекти за борба с тероризма, наркотрафика и миграцията. Ще бъде подписан и меморандум за активиране на оперативната група, “Блек Си Фор”, която ще действа в района на Черно море, а домакин ще бъде България.

В работата на срещата са поканени да участват заместник-министърът на отбраната Иво Иванов, началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев, първият заместник-началник на ГЩ на БА вицеадмирал Петър Петров, представители на областната управа, на РДВР - Варна, военни аташета и командири на поделения от ВМС.

Черно море е стратегически важен за ЕС, и като трафик, и като комуникации, смята адмирал Нейко Атанасов, началник на българските ВМС.